Press "Enter" to skip to content

OSTAVILA MUŽA I TROJE DJECE, PA SE UDALA ZA NJEGOVOG STRICA!

Zet se oženio punicom kako bi on i njena kćerka poslije smrti starice naslijedili deviznu penziju.

Ovaj status jednog korisnika društvenih mreža samo je jedan u nizu sličnih koji gotovo nikoga nije iznenadio. Komentari ispod objave bili su različiti, ali se većina nadovezala sa nizom sličnih primjera.

Navodili su “obaviješteni” da znaju za slučaj da se snaha, poslije smrti muža, udala za svekra iz istog razloga, zatim da druga, koja je to isto uradila, već deset godina dobija inostrani ček. Tu je i primjer da su se muž i žena, koji imaju troje djece, razveli kako bi se ona ponovo udala, i to za suprugovog strica, koji ima dobru australijsku penziju. U toj zemlji tvrde posjeduje i nekretnine, pa će oni sve to jednog dana, takođe, naslijediti.

Da li je baš sve ovo po propisima i da li se rupa u kućnom budžetu može popuniti brakom sa bliskim srodnikom? Ovakvi “tazbinski” brakovi zbog finansijskog interesa u Srbiji, stiče se utisak da su česti, a mnogi ih i opravdavaju, kao način da porodica nastavi lagodno da živi dobijajući taj novac.

Advokat Ana Marković, međutim, naglašava, da u Srbiji prema Porodičnom zakonu tazbinsko srodstvo u prvom stepenu prave linije je smetnja za sklapanje braka. To znači da pred matičara ne mogu zet i punica, svekar i snaha, očuh i pastorka, kao ni maćeha i pastorak.

  • Ukoliko ipak dođe do zaključenja takvog braka, onda je to zbog prevare, propusta i greške matičara, koji bi morao sve da provjeri. Takav brak je po zakonu ništavan – objašnjava Ana Marković.

Svi koji imaju pravni interes mogu da podnesu tužbu i zahtjev za poništenje takvog braka, poput oštećenog penzionog fonda, nasljednika ili bivšeg supružnika… Takođe, javni tužilac mora da reaguje po službenoj dužnosti ako za to sazna. Кako navodi sagovornica Kurira, pravo podnošenja tužbe ne zastarijeva i takav brak se može poništiti i kad prestane da postoji.

  • Sudovi su kod nas su zauzeli stav da tazbinsko srodstvo postoji i nakon razvoda supružnika, iako u zakonu to nije decidno navedeno – objašnjava Marković.
  • Brakovi sklopljeni zbog dobijanja inostrane penzije su ništavni, jer nisu sklopljeni radi ostvarivanja zajednice života, već isključivo imovinskih interesa. Кako zakon kaže, zajednica života, što je brak, mora da bude veza emotivnih, seksualnih, kulturoloških, intelektualnih i ekonomskih interesa oba supružnika.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *