Press "Enter" to skip to content

Otkriće tunela u Visokom: dr. Semir Osmanagić prvi put ušao u kompleks star nekoliko hiljada godina

Početkom ove sedmice, tačnije u ponedjeljak 4. novembra 2019. došlo je do novog velikog otkrića u Bosanskoj dolini piramida u Visokom.

Zaposlenici Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” u sklopu redovnih radova na održavanju parka “Ravne 2” su otkrili malu šupljinu ispod konglomeratne stijene, te su shvatili da bi to mogao biti potencijalni novi ulaz u podzemne prahistorijske tunele.

Direktor Fondacije dr. Semir Osmanagić formirao je tim za prvu naučnu prospekciju i nakon ulaska u ove tunele izvršio preliminarne analize, te su, kako tvrdi, na taj način postali prvi ljudi koji su u hiljadu godina kročili u ovaj novootkriveni podzemni prahistorijski kompleks tunela.

“Kontrolna mjerenja su izvršena ispred ulaska u šupljinu. Tim se zatim provukao kroz uski prolaz visok 30 cm tačno u 9:15. Putovanje kroz prahistorijske tunele je trajalo puna dva sata. Izvršena su mjerenja na još dvije tačke u tunelima (na 22 metra od ulaza i na 60 metara od ulaza). Energetski parametri su izvanredni. Uvjeti su sigurni za boravak”, rekao je dr. Osmanagić.

Prema njegovim riječima, tokom prospekcije tim je konstatovao postojanje većeg broja vještački pravljenih tunela koji se pružaju u svim smjerovima te suhozidova.

“Radi se o otkriću koje je kruna našeg ovogodišnjeg rada u Bosanskoj dolini piramida, ali i o otkriću koje nam u budućnosti donosi mnogo posla, istraživanja, rada, ali sigurno i mnoštvo novih iznenađenja.  Novootkrivena sekcija tunela duga je 63 metra, visina je od 80 cm do jednog metra, dok je u posljednjoj sekciji visina tunela 1,2 metara. Posebno nas raduju energetske vrijednosti koje smo izmjerili, a koncentracija negativnih jona iznosi od 4.000 po cm3 na ulazu, do sjajnih 21.000 po cm3 u unutrašnjosti novog tunela Ravne 4, što i za novootkrivene tunele znači da imaju izuzetan zdravstveni efekat na ljude i ljudski organizam”, kazao je dr. Osmanagić za Radiosarajevo.ba.

Novi tuneli Ravne 4 nalaze se 300 metara južnije od tunela Ravne 3 i za toliko su bliži Bosanskoj piramidi Sunca.

“Nesumnjivo, riječ je o istoj tunelskoj mreži koja se pruža ispod čitave Bosanske doline piramida”, zaključio je dr. Osmanagić.

U nastavku pogledajte prvi dokumentarni film o otkriću i prospekciji tunela s izjavama učesnika:

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Zabranjeno kopiranje!