Otvorena prijetnja Dodika: Ako Schmidt nametne zakon u 5 sati, nezavisnost ćemo proglasiti u 11

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je gostujući u programu RTRS-a ponovo govorio o proglašenju nezavisnosti ukoliko visoki predstavnik Christian Schmidt nametne Zakon o državnoj imovini.
Dodik je kazao kako ima informacije da će Schmidt Zakon o državnoj imovini nametnuti u januaru.

“Mi znamo da je on hodao po zemljama da nametne zakon o imovini i rečeno mi je nemoj sad do Nove godine pa ćemo to poslije njihovog Božića. To je znači vrijeme januara mjeseca”, kazao je Dodik.

Ovog puta precizirao je i koje će korake poduzeti.

“Ukoliko on kaže bilo kog dana u pet sati popodne, nek’ računa da smo mi u 11 održali Skupštinu i proglasili nezavisnost. I to znači nezavisnost u svemu, novi finansijski sistem i teritorija pod kontrolom vlasti Republike Srpske. Mi nećemo nikoga da napadnemo, nećemo sprečavati prolaze i slobodu kretnja”, kazao je Dodik.

Dodao je kako smatra da se niko iz FBiH neće odvažiti da napadne RS.

“Možda ćemo pokušati nešto da iskontrolišemo, ne očekujemo da će neko iz Federacije se odvažiti da napadne RS oružano, kao što to nešto prijete, jer bi to bilo na našoj teritoriji. I u takvoj situaciji ćemo vidjeti šta ćemo”, istakao je Dodik.

Poručio je kako od EUFOR-a ne očekuje nikakav politički odgovor, nego da “stane na granicu i sprječava bilo kakav dodir”.

“Amerikanci će biti bijesni donosit će stavove, tražit će intervencije, možda i NATO-a, ali vjerujem da naši prijatelji to neće dozvoliti. I oni su poznati da nešto intervenišu”, kazao je Dodik.