Press "Enter" to skip to content

“Ove riječi su lijek za stotinu bolesti, od kojih je najlakša briga.”

Mnogi od nas su osijedili zbog  razmišljanja o dugu, a nije razmislio o rješavanju duga  poniznošću pred Allahom.  Na aerodromu u Džidi dok sam  ovdje dolazio nazvao je nepoznat broj, vallahi ga ne  znam, kaže: “Šejhu, ja sam bio zabrinut, bolestan, imao vesvese, sihr, zadužen, otpušten s posla.” Šta  mislite o ovim problemima koji su se sakupili na jednog  insana? Nastavlja: “Bio sam ustrajan u istigfaru, u  fatihi, i jezik mi je neprestano izgovarao ‘La havle ve  la kuvvete illa billah‘. Vallahi sam se izliječio, dug  riješio, i sada sam na poslu. Vallahi šejhu, nisam ništa  više govorio do ‘La havle ve la kuvvete illa billah’.

Poslušao sam tumačenje ovih riječi, i o njima  razmislio.” Neki od nas kažu ‘La havle ve la kuvvete  illa billah‘, ali ne zna njihovo značenje. Snaga i  promjena je kod koga? Kome se vraćamo, u čijim rukama su  ključevi izlaza? Ko je taj koji otvara kada se na  njegova vrata pokuca?Ko je onaj koji sve čuje i vidi?  Ko je vladar i neovisan o drugima? To je Allah! Baci  se pred Njegova vrata! Neće ti ostat nijedna briga a da izlaz nećeš dobiti.

Svi imamo brige i  dugove, svi u svojim kućama imamo neki problem, svi  imamo bolesnika, vallahi su svugdje vrata zatvorena, a  iza svakih zatvorenih vrata ima nevoljnika, ima  bolesnika, zabrinutih, ima urečenih, zaduženih, ima i  ima, ili nije tako braćo? Čak i bogat čovjek makar vrata  zatvorio, iako ima milijardu, naći ćeš ga depresivnim i  zabrinutim, rukju mu uče, pije tablete za anksioznost,  zabrinut je, strahuje za sutra, boji se nestanka svog  bogatstva, boji se ako ode neće se vratiti. Svi ljudi  žele mir i smiraj.

Dr Sa’d El-‘Atiq
Prevod: Namik G.
______________

LA HAVLE VE LA KUVVETE ILLA BILLAH (Nema ni snage niti moći osim kod Allaha)

Ovim riječima čovjek se predaje Allahu, Njegovoj snazi i odredbi. Kaže Allahov poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Ove riječi su lijek za stotinu bolesti, od kojih je najlakša briga.”

n-um.com

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *