Press "Enter" to skip to content

Ovi zdravstveni problemi najčešće se pojavljuju u pedesetima

Kakvo god bilo vaše zdravstveno stanje, poznavanje problema koji se nerijetko pojavljuju u srednjim godinama ključno je za prevenciju i liječenje, kažu stručnjaci.
“Primijetili smo da se neka kronična zdravstvena stanja često dijagnosticiraju oko 50. godine”, rekla je dr. Renuka Tipirneni, internistica i docentica na Odjelu za opću medicinu na Sveučilištu Michigan.

Visok krvni tlak

Visok krvni tlak ili hipertenzija uobičajen je zdravstveni problem za ljude od 50 i više godina. “Liječnici više ne smatraju hipertenziju neizbježnom ili neizlječivom”, kaže dr. sc. Samuel Durso, direktor Odjela za gerijatrijsku medicinu i gerontologiju u Johns Hopkinsu.

“Liječnikova odluka da vam pripiše lijekove za snižavanje krvnog tlaka ovisit će o ozbiljnosti vašeg stanja. Ako imate prehipertenziju ili ako je vaš krvni tlak blago povišen, promjene načina života mogu biti prvi korak. Gubitak 5 do 10 posto tjelesne težine, smanjenje unosa soli, poboljšanje prehrane i redovito vježbanje obično će rezultirati snižavanjem krvnog tlaka. Ako je vaš krvni tlak viši, liječnik će preporučiti te promjene zajedno s lijekovima”, rekao je dr. Durso.

Dijabetes

Dijabetes je još jedno zdravstveno stanje koje se razvija u pedesetima i može rezultirati ozbiljnim zdravstvenim problemima kao što su bolesti bubrega i gubitak vida. Dok se dijabetes tipa 1 obično razvija u ranijim fazama života, dijabetes tipa 2 može se pojaviti kasnije i uglavnom se može spriječiti.

“Uz pravilnu regulaciju i dobro educiranje, osobe s dijabetesom mogu živjeti dug i ugodan život”, kaže dr. sc. Rita Kalyani. “Ako se bolest dobro kontrolira, ona ne bi trebala umanjiti kvalitetu života, ali će zahtijevati neke prilagodbe u svakodnevnoj rutini.”

Visok kolesterol

Rizik od visokog kolesterola raste s godinama, upozoravaju liječnici. “Studije su dosljedno pokazale da snižavanje LDL kolesterola smanjuje rizik od smrti zbog kardiovaskularnih problema, srčanog udara, moždanog udara i potrebe za kateterizacijom srca ili operacijama premosnice”, kaže dr. Davis Kimaiyo. “To se pokazalo kod onih s ustanovljenom koronarnom bolešću, kao i kod visokorizičnih pacijenata bez koronarne bolesti.”

Osteoporoza

Osteoporoza je poseban razlog za brigu za žene nakon menopauze, ali njom bivaju pogođeni i neki muškarci. “Iako je bolest češća kod žena, muškarci su također izloženi riziku od osteoporoze”, kaže dr. Heather Buschman. “Zabluda da je osteoporoza ženska bolest vjerojatno proizlazi iz činjenice da su žene izložene riziku nešto ranije u životu, obično već u 50-im godinama, oko menopauze.”

Izvor: Index

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *