Press "Enter" to skip to content

Ovo je bunar u kojem je ostavljena novorođena beba u susjedstvu: Djevojka (20) priznala zločin, pa šutila

Određen je istražni zatvor 20-godišnjakinji uhapšenoj pod sumnjom da je ubila novorođenče čije je tijelo 4. avgusta pronađeno u bunaru izvan Perušića, no državno odvjetništvo i karlovački sudac istrage nisu saglasni oko pritvorskih razloga, piše Index.hr.

Županijsko državno odvjetništvo objavilo je da je sudac istrage samo djelimično prihvatio njihov prijedlog za određivanjem istražnog zatvora, tj. samo za bojazan od utjecaja na svjedoke, ali ne i zbog posebno teških okolnosti krivičnog djela.

Uložena žalba

Državno odvjetništvo uložilo je žalbu u odnosu na taj dio odbijenog prijedloga, uz obrazloženje da je pritvaranje tražilo, osim “zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, i radi neometanog odvijanja postupka za krivično djelo za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora i kod kojeg su okolnosti djela posebno teške”.

Sudac istrage karlovačkog Županijskog suda Mladen Kosijer je svoje stajalište pojasnio Hini riječima da je krivična prijava podnesena zbog sumnje na počinjenje krivičnog djela teškog ubistva, ali da se za sada ne može znati hoće li tako i ostati, odnosno radi li se zaista o teškom ubistvu ili nekoj drugoj kvalifikaciji.

Slijede medicinska i psihijatrijska vještačenja

Tek slijede medicinska i psihijatrijska vještačenja, podsjetio je Kosijer, ističući da su vještaci ti koji trebaju utvrditi radi li se u ovom slučaju možda o postporođajnoj depresiji, a kaže i da on za sada nije našao elemente za stavak “posebno teških okolnosti krivičnog djela”.

– Odredio sam istražni zatvor, treba ispitati supruga, majku i druge svjedoke bez da osumnjičenica utječe na njih, ali uz to još puno toga treba utvrditi, a vještačenja nerijetko traju dugo – kazao je sudac, prenosi Index.hr.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *