Press "Enter" to skip to content

OVO JE MUHAMED MUMINOVIĆ PO KOJEM JE NAZVAN ASTEROID KOJI SE NALAZI IZMEĐU MARSA I JUPITERA

Međunarodna astronomska unija (engl. International Astronomical Union) donijela je odluku da se asteroid 182730 (koji se nalazi u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera) nazove “Muminović”. Odnosno, po najvećem bosanskohercegovačkom astronomu Muhamedu Muminoviću.

Prijedlog za imenovanje podnesen je od strane astronoma prof. dr. sc. Željka Ivezića koji je ovaj novoimenovani asteorid i otkrio.

Muhamed Muminović je doajen bosanskohercegovače astronomije. U periodu između 1972. i 2018. godine napisao je 15 knjiga i priručnika iz astronomije, a bio je ko-autor u pet knjiga iz iste oblasti. Također je bio glavni inicijator kod pripreme i štampanja nekoliko astronomskih postera i vrtećih karti neba. Prema dostupnim podacima on je najplodniji autor astronomske literature na području bivše Jugoslavije. Objavio je kao autor i ko-autor preko 25 stručnih i naučnih radova u relevantnim regionalnim i svjetskim časopisima.

Bio je direktor Opservatorije Čolina kapa, direktor radne zajednice CEDUS-a (Centra za društvene djelatnosti Univerziteta u Sarajevu), kao i član Nacionalnog komiteta za astronomiju Jugoslavije. Od 2008. godine predsjednik je “Astronomskog društva Orion Sarajevo”. Živi i radi u Sarajevu.

Astronomsko društvo Orion lijepu vijest objavilo je na društvenim mrežama.

“Asteroid Muminović u čast našeg Muhamed Muminovic”, napisao je uz objavu.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *