Press "Enter" to skip to content

OVO JE NJEGOVA TAJNA: MUHAMED GOVORI VIŠE OD 56 JEZIKA I OTKRIO KAKO MU POLAZI ZA RUKOM (VIDEO)

Muhamed Mešić pravi je fenomen. Ovaj momak iz Tuzle već godinama oduševljava svijet jer govori čak 56 jezika, a mnogi kažu da je ta brojka i veća, više od 70 jezika. Da je u pitanju jedinstveni genije govori i činjenica da je već sa 16 godina obavljao funkciju opštinskog odbornika.

Mešić je pravnik, hebreist, japanolog, ali i trenutno savjetnik makedonskog predsjednika, Đorđa Ivanova. Dobitnik je i prestižne nagrade “Brainswork Make a Difference Award” 2010. godine u Beču.

Na pitanje kako neko može da govori 56 jezika, Muhamed odgovara kako je sve moguće.

Važno je imati želju, a ja sam je imao. Silna ljudska volja je čudo – ona je najčešće glavni “krivac” za naše uspjehe. Svijet na drugim jezicima izgleda drugačije, dok sva ta različita razmišljanja na stranim jezicima imaju sposobnost da stvore sasvim drugačiju sliku nego samo na jednom jeziku.

Jezički genije kaže da samo treba naći način kako da savladate gradivo, “i ako ste dovoljno uporni, uspjeh je neminovan”.

Muhamedu je u prosjeku potrebno dvije to tri nedelje za svladavanje elementarne komunikacije i osnova jezika.

Što više jezika govorimo, lakše je učiti ostale, jer su jezici dosta povezani i dobar dio njih imaju sličnosti. Od 360 dana u godini ja više od 200 provodim u avionu. Uvijek putujem na razna predavanja, seminare, obuke… Ali ne žalim. Shvatio sam da je potrebno biti žrtva ako želite uspjeti i ja to, zaista, jesam.

Zato svima savjetujem da ne žale sebe ako hoće da žive svoj film i budu svoji.

Važno je imati cilj i raditi na ostvarenju istoga, a rezultat dođe sam po sebi – poručio je Mešić za Al Jazeeru.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *