Ovo je pet razloga zbog kojih će muslimani postati brojniji od kršćana do 2070. godine

Prvi put u historiji, muslimani će prema sadašnjim trendovima do 2070. godine preuzeti od kršćana status najbrojnije religijske grupe, sudeći prema izvještaju centra Pew.

Razlozi za ovaj preokret su brojni i kompleksni, a International Business Times nabrojao je 5 najvažnijih.

1. Muslimani su mlađi

Muslimani imaju najnižu srednju dob od svih religijskih grupa – 27 godina. Za kršćane je srednja dob 30 godina.

2. Muslimani imaju veću stopu fertiliteta

Muslimani su u prosjeku mlađi zato što muslimanske žene u prosjeku imaju više djece od kršćanskih. Za muslimanke je stopa fertiliteta 3.1, dok je za kršćane 2.7. Razlog za ovaj nesrazmjer mogla bi biti nedostupnost kontracepcije u muslimanskim zemljama, prenosi Index.

Međutim taj faktor dovodi u pitanje činjenica da i u zemljama sa kršćansko-muslimanskom populacijom muslimani imaju puno više djece od kršćana ili hindusa, kao u Indiji. Stoga se zaključuje da je religijsko tumačenje planiranja porodica i rodne uloge žena bitan faktor.

3. Opadanje stope dječije smrtnosti

Stope dječije smrtnosti su u padu posljednjih godina, ali posebno u muslimanskim zemljama. Napredak u zdravstvenoj skrbi povećao je životnu dob i omogućio da više djece preživi nakon poroda.

4. Religijsko preobraćenje

Trendovi predviđaju da će u narednih par desetljeća kršćanstvo imati najveće gubitke od religijskog preobraćenja, dok će islam imati samo dobitke. Očekuje se da će kršćanstvo do 2050. godine izgubiti 66 miliona vjernika, iako će većina postati nevjernici ili vjerski neopredijeljeni. Islam će dobiti 3 miliona vjernika preobraćenjem.
5. Migracijski uzorci
Dok stanovništvo Evrope opada, Pew procjenjuje da će muslimanska populacija u Europi narasti sa 5.9% 2010. na 10.2% 2050, dobrim dijelom zahvaljujući imigraciji. Iz ovog razloga će porasti udio muslimana u Sjevernoj Americi. Udio kršćana će zahvaljujući migracijama jedino
na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi.
novonovo.info

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara