Press "Enter" to skip to content

Ovo je Putinovo upozorenje Zapadu: Na Dan pobjede (09.05.2022) poletjet će avion “sudnjeg dana”

VLADIMIR PUTIN poslat će Zapadu upozorenje o “sudnjem danu” 9. svibnja na proslavi obilježavanja 77. godišnjice pobjede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu, prenosi Reuters.

Na Dan pobjede očekuje se da će ruski predsjednik održati govor na moskovskom Crvenom trgu prije vojne parade, u kojoj će biti vojne trupe, tenkovi, rakete i interkontinentalni balistički projektili.

Avion “sudnjeg dana”
Rusko ministarstvo obrane priopćilo je kako će nadzvučni lovci i strateški bombarderi Tu-160 proletjeti iznad katedrale sv. Vasilija. Prvi put od 2010., zapovjedni zrakoplov “sudnjeg dana” Il-80 bit će na vojnoj paradi, što bi moglo predstavljati Putinovu indirektnu prijetnju.

U slučaju nuklearnog rata, avion “sudnjeg dana” postao bi leteći zapovjedni centar ruskog predsjednika. Prepun je tehnologije, ali određeni detalji su ruske državne tajne.

Putin je u više navrata usporedio svoj rat u Ukrajini s borbom Sovjetskog Saveza protiv nacista, navodeći rusku invaziju kao bitku za zaštitu govornika ruskog jezika od progona nacista. Ukrajina i Zapad odbacuju te tvrdnje i kažu da je riječ o besmislicama te da Putin vodi rat bez povoda.

Uoči 9. svibnja zapadni dužnosnici nagađali su da bi Putin mogao iskoristiti Paradu pobjede da najavi eskalaciju vojne akcije, možda izravnu objavu rata. Kremlj je tvrdnje odbacio.

Nije rečeno što bi Putin mogao reći tijekom svog govora na Danu pobjede.
Index.hr

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *