Press "Enter" to skip to content

OVO JE UBJEDLJIVO NAJZDRAVIJI MED KOJI POSTOJI: EVO ŠTA RADI VAŠEM ORGANIZMU

Livadski, bagremov, šumski, lipov, suncokretov ili neki drugi? Ovo su samo neka od pitanja koja muče mnoge potrošače i ljubitelje meda. Kvalitet i sastav zavise od mnogo faktora.

Kvalitet i količina meda nije svake godine identična, to znači da varira od sezone do sezone. Neki od faktora koji utiču na kvalitet meda jesu vremenski uslovi, teritorijalna rasprostranjenost biljnih vrsta, kao i međusobne interakcije ova dva prirodna faktora.

Također, važan parametar predstavlja i temperatura, zatim količina padavina u toku vegetacije pojedinih biljnih vrsta, što je jako bitno zbog nektara koji će biljke dati, kao i kakav će njegov sastav biti.

Ljudski faktor u proizvodnji meda jako je bitan, kvaliteta i sigurnost meda također u velikoj mjeri zavise i od samog pčelara koji ga proizvodi. Vrlo je važno na koji način pčelar brine o svojim pčelama, piše portal Srpskimed.

Zaključak

Neosporno je koliko je med zdrav i pogodan za jačanje imunološkog sistema kod ljudi. Ipak, bitno je reći da isti med različito djeluje kod raznih ljudi, da je sve stvar subjektivnog reagovanja organizma.

Svaki prirodni med je zdrav na svoj način, tako da slobodno možete jesti. Ali morate znati da ne reaguje svačiji organizam isto. Za ono što pomogne jednoj osobi, ne može se sa sigurnošću reći da će pomoći nekoj drugoj.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *