Press "Enter" to skip to content

Ovo su četiri odabrana mjesta na tijelu, koja bismo trebali ljubiti kod djece. Pročitajte zašto

Moramo priznati, da svoju djecu rijetko (po)ljubimo. Uglavnom to radimo pred spavanje ili možda u trenutcima radosti, kao što su rođendani, bajrami, školski uspjeh i sl., odnosno u stanju zahvalnosti Allahu, nakon što nam dijete ozdravi, u povratku sa putovanja i druge situacije.

Međutim, dijete od nas očekuje punu pažnju i ljubav, očekuje od nas, da na različite načine pokažemo, koliko ih volimo, poštujemo i koliko nam je stalo, da osjete svu roditeljsku ljubav. Dijete će najbolje osjetitu roditeljsku toplinu, u trenutku kad ga roditelj poljubi ili pomiluje. Poslanik, s.a.v.s., je redovno ljubio svoju djecu i unučad.Najbolja potvrda za to je hadis Allahovog Poslanika, s.a.v.s, koji prenosi Ebu Hurejre, r.a, da je Poslanik, s.a.v.s, ljubio svoga unuka Hasana, r.a, u prisustvu El-Akre’a b. Jabisa et-Temimija, r.a, koji mu je, vidjevši taj čin, prigovorio, rekavši: «Ja, uistinu, imam desetoro djece i nikada ni jedno nisam poljubio!» Allahov Poslanik, s.a.v.s, ga je zacudeno pogledao i rekao mu: «Ko nema samilosti, ni njemu se nece smilovati!» (Muttefekun alejh)Jednog dana, došao neki beduin Poslaniku, s.a.v.s., i rekao: «Zar vi ljubite svoju djecu? Mi svoju ne ljubimo!» Poslanik, s.a.v.s., je kazao: «Šta ti ja mogu kada ti je Allah odstranio samilost iz tvog srca!» (Buharija i Muslim)Enes, r.a., tvrdi: «Nisam vidio nikoga milostivijeg prema porodici od Poslanika, s.a.v.s. Ibrahim je (Poslanikov sin) – veli – bio dat na dojenje kod nekih porodica Medine, pa bi Poslanik, kada bi pošao negdje, a i mi s njim, ušao u kuću, uzeo Ibrahima i poljubio ga, a potom bi se vratio.» (Muslim)Aiša, majka pravovjernih, r.a., prenosi – da bi Poslanik, s.a.v.s., kada bi kod njega ušla Fatima, ustao prema njoj, poželio joj dobrodošlicu, poljubio je i ponudio joj da sjede na njegovo mjesto. Kada bi on ušao kod nje ona bi ustala prema njemu, uzela ga za ruku, poželjila mu dobrodošlicu, poljubila ga i ponudila da sjede na njeno mjesto. Ona je ušla kod njega onda kada je bio na samrtnoj postelji a on joj je i tada poželio dobrodošlicu i poljubio je.» (Buharija i Muslim)Da bi kod svoje djece, povećali samopouzdanje, ljubav i uvažavanje, ljubite ih što češće na četiri mjesta na njihovom tijelu.
Svaka od ova četiri mjesta, imaju posebno značaj u dječijem srcu, njihovom odgoju i poštivanju tebe, kao roditelja.

– Prvo mjesto. Potrudite se, da svoje dijete, svaki dan, poljubite u tjeme glave, dakle gornji dio glave. Obuhvatite svojim rukama dječiju glavu i poljubite ga u samo tjeme, sredinu glave. Ljubljenje djeteta u ovaj dio glave, ukazuje da ste ponosni na njega i da ste ponosni zbog njegovih dobrih djela.Bez obzira, koliko vaše dijete imalo godina, bio malen ili odrastao čovjek, uvijek ga prilikom vašeg susreta, poljubite u tjeme glave.

– Drugo mjesto, gdje trebate svoje dijete što češće ljubiti, jeste njegovo čelo. Poljubiti dijete u čelo, jeste znak, da ste zadovoljni sa njim. Poslanik, s.a.v.s., je uvijek svoju kčerku Fatimu, r.a., ljubio u čelo.

– Treće mjesto, gdje trebate svoje dijete što češće ljubiti, jesu njegovi obrazi, lijevi i desni. Poljubiti dijete u obraze, znači ljubav prema njima i pokazatelj, da ste ih se poželjeli.

– I četvrto mjesto, jesu dječije ruke. Poljubiti dijete u gornji dio šake, je znak poštovanja i uvažavanja. Poslanik, s.a.v.s., je često uzimao ruke svoje kćerke Fatime i ljubio ih. Osim što trebamo, svoju djecu često ljubiti, trebamo ih isto tako i (po)milovati. Određeni dijelovi tijela, koje smo spomenuli, da ih treba što češće ljubiti, isto tako ih treba i pomilovati s vremena na vrijeme, jer se i putem milovanja, posebno razvijaju osjećaj ljubavi i pažnje.

– Prvo mjesto, jeste zadnji dio glave, iznad vrata. Polahko pomilovati svoje dijete na ovom mjestu, ukazuje da si ti stvarno milostiv i dobronamjeran prema svom djetetu.

– Drugo je tjeme glave, dakle gornji dio, koji ukazuje na ponos.

– Treći je čelo, a to je znak zadovoljstva

Roditeljska ljubav bez granica: Muž i žena donirali po jedno oko svom bolesnom sinu

– Četvrto su obrazi, kao znak čežnje

– I peto mjesto, jeste da što više uzimate ruke djece u svoje ruke, bilo da se rukujete, držite ih onako ili milujete.

Za Akos.ba piše: Saudin Cokoja

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *