Press "Enter" to skip to content

OVO SU JAVNE OSOBE KOJE SU SE ODREKLE SVOJE VJERE

Dejan Dragojević šokirao je javnost kada je javno priznao da je promenio veru i iz pravoslavlja prešao u islam. Promena vjere na našim prostorima uvijek je bila pod lupom javnosti. Dejan nije jedini koji se odrekao vjere na našoj javnoj sceni.

Sinan Sakić

Pokojni pjevač Sinan Sakić, iako rođen kao musliman, jedan od prvih koji je pronašao svoj duhovni mir u drugoj veri. U Indiju je često odlazio sa suprugom Sabinom, što zbog ćerke koja je tamo studirala, što zbog želje da uživaju u njihovom načinu života.

Sinan i Sabina su u Indiji upoznali i duhovnog vođu Sai Babu, te su boravili u njegovom hramu. Meditacije su ih opuštale i smirivale. Sakići su prvi put otišli u Indiju 1996. godine, kada je njihov sin Alen imao teške opekotine. Tvrdili su da im je upravo indijski duhovni vođa mnogo pomogao kod ovog problema. Sinan je često govorio da ga je budizam veoma zainteresovao piše Glasregije

Amir Rešić Nino

Na estradi najpoznatija ličnost koja je čak dva puta navodno menjala veru bio je pokojni folk pevač Amir Rešić poznatiji kao Nino. Navodno je sa islama sredinom 90-ih na vrhuncu slave prešao na hrišćanstvo i uzeo ime Nikola.

U pravoslavlju je navodno ostao do 2004. godine kada se ponovo vratio u islam. Nino je preminuo 2007. godine.

Lepa Brena

Među onima koji su promenili vjeroispovest je bila i Fahreta Živojinović nadaleko poznatija kao Lepa Brena koja je islam zamijenila pravoslavljem, a na krštenju dobila ime Jelena. Lepa Brena nikada nije želela da komentariše razlog za ovakav korak, ali se pridržavala svih pravoslavnih pravila i zajedno sa porodicom slavi Svetog arhangela Mihaila.

Seka Aleksić

Seka Aleksić je dijete mešovitog braka. Seka Aleksić danas ne krije da je ponosna pravoslavka, redovno ide u crkvu, posećuje manastire, i s ponosom slavi slavu, kao i pravoslavni Božić i Uskrs.

Nada Topčagić dolazi iz muslimanske porodice iz Modrič.

“Meni tadašnji hodža nije dozvolio da sahranim oca kako ja želim, već pod njihovim uslovima i cijenama. To je tada za mene bilo neprihvatljivo, a kako sam čula, oni su imali dil sa kamenorezačkom radnjom. Ja i ne znam gde je moj otac tačno sahranjen, orijentisala sam se ranije po četiri šljive, kojih danas više nema.

Ime nikada nisam mijenjala, kada sam ja rođena, u selu su bile svega tri ili četiri Nade. Meni jesu roditelji bili muslimani, ali roditelje nisam mogla da biram, veru sam promenila”, kazala je Nada.

Indira Radić

Indira Radić, dijete iz bosanskog mješovitog braka, rođena u Doboju, takođe je mijenjala veru. Ona je danas ponosna pravoslavka, a snimila je i pesmu “Srpkinja je mene majka rodila”.

Emir Kusturica

Emir Kusturica je kršten 6. maja 2015. godine u pravoslavnom manastiru Savina, nedaleko od Herceg Novog. Uzeo je ime Nemanja. On je kasnije izjavio da mu je otac bio ateista i uvijek se deklarisao kao Srbin. Njegov otac Murat Kusturica je bio novinar zaposlen u Sekretarijatu informisanja Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine (SRBiH), a majka Senka Numanović je radila kao sekretar u sudu.

Priznao je da su mu preci 250 godina bili muslimani, ali su prije toga bili pravoslavni hrišćani. On je dodao da su morali da prihvate islam kako bi preživjeli, jer su u to vrijeme Turci vladali ovim prostorima.

Do tog saznanja došao je proučavajući razne knjige, a utvrdio je da je njegova porodica srpska i da mu je stoga vrlo važno kada umre da se zna ko je bio.

Bojan Tomović

Pjevač Bojan Tomović se na javnoj sceni pojavio 2005. godine, a svojim hitovima oduševio je javnost. Predviđali su mu veliku karijeru, ali godinama je nizao probleme, promijenio je veru, obolio pa i pretio samoubistvom.

“U islamu sam pronašao spas i mir, a ime Ammar sam izabrao jer kažu da na arapskom jeziku znači “život”, tako da ja, uprkos svojoj bolesti, koja je nažalost poznata po velikom broju samoubistva, biram novi život”, rekao je pjevač tada.

Međutim, brzo se predomislio jer je smatrao da “nije dovoljno dobar da bi bio Musliman” pa je odlučio da bude agnostik. I o tome je obavestio javnost.

“Braćo Muslimani, praštajte, ali previše sam ja prljav da bih kaljao vašu najčistiju religiju. Nisam dostojan da budem dobar musliman i zato se vraćam u svoj mali začarani krug tame i depresije. Oprostite još jednom… Agnostik Bojan”, napisao je tada na društvenim mrežama.
Bojan Tomović

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *