Press "Enter" to skip to content

PATKOVIĆ: POLOMIT ĆE ZUBE AKO KRENU NA BIH, A MOGLI BI PASTI I NA BEOGRADSKI PAŠALUK (VIDEO)

U vremenu smo kada nam je više nego ikada potreban patriotizam. U trenutku kada se bude separatisti u regiji i Evropi treba reći i pokazati da se Bosna i Hercegovina neće i ne može dijeliti. Sve ovo događa se uoči obilježavanja jubilarne 30. godišnjice nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

U emisiji ‘7 Plus’ Hayat TV-a, gosti u studiju su bili Šerif Patković, bivši komandantom 7. muslimanske brigade Armije RBiH, Hamdija Abdić Tigar, bivši komandant 502. viteške brigade 5. korpusa Armije RBiH, i Mujo Aganović, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara Federacije Bosne i Hercegovine.

Kada je u pitanju agresija Rusije na Ukrajinu, Patković je naglasio kako takav jedan događaj sve građane koji su rat dočekali u BiH podsjeća na devedesete. Dodao je kako je najbitnije da narod Ukrajine bude uz tamošnju Vladu, te da je to garant njihovog opstanka.
Teško je odgovoriti da li je moguć isti scenarij u Bosni i Hercegovini. Obzirom da živimo u vremenu agresivnog ponašanja, Dodika prvenstveno, ništa nije isključeno. Uticaj Rusije u BiH otvara realnu mogućnost da naša zemlja bude dodatno izložena agresiji, obzirom da nismo u NATO savezu. Nije realno da Bosna i Hercegovina bude u istoj situaciji kao Ukrajina. Ono što je pozitivno, jeste to da smo svjesni i spremni da u svakom trenutku odgovorimo na bilo kakav pokušaj koji može ugroziti teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Pitanje je šta će se u narednim danima desiti, sve je nepredvidivo – kazao je Patković.

Poručio je kako moramo biti oprezni i spavati na jedno oko.
– Najveći neprijatelj smo ponekad sami sebi. Zbog sitnih interesa se svađamo, dok nam prolaze važne stvari vezane za zemlju. Nažalost, agresor je poslije rata učinio određene stvari da podijeli bh. društvo. Nažalost, narušen je odnos bh. patriotizma. Ostao je naboj, i na određen način samo Bošnjaci iskazuju patriotizam prema državi Bosni i Hercegovini. Imamo u susjedstvu veoma glasne agresore. Dok imamo unutar zemlje proglašenje nekog nelegalnog zakona, koji ruši državu, naš zapadni susjed insistira na nekom izbornom zakon i delegitimiše nekoga ko je legalan. To je agresivna politika koja je poslije rata provođena na Bosni i Hercegovini i jasno nam daje do znanja da budemo oprezni. Oni samo vrebaju priliku da raspračaju Bosnu – naveo je Patković.
Kada je u pitanju prijetnja Dušanke Majkić, Patković je kazao kako su takve želje puste i nezamislive, ali je istakao da takvo nešto ne treba da nas iznenadi.

– Neka se pogleda u ogledalo i zamisli neku lijepu želju. Poručio bih joj da se prisjeti devedesetih godina, sada će im samo biti gore. Takvima bih poručio da se čuvaju, kako se ne bi sveli na beogradski pašaluk. Vrlo lako bi se mogla vratiti 95-ta. Oni se prisjećaju 1992. godine, kada su napali nenaoružan bošnjački narod. Danas je situacija dosta drugačija, neka povede malo računa. Ne trebamo se nikog drugog bojati osim dragog Boga. Što se tiče takvih izjava, one će biti prošlost, Bosna je budućnost – naglasio je Patković.

Kazao je kako se u ovakvim okolnostima uoči 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine trebamo prisjetiti na one koji su za državu dali živote.

– Naša borba je najslavnija borba i mi kroz taj dio moramo poslati poruku. Kao što je rekao naš predsjednik rahmetli Alija Izetbegović: „Ne postoiji narod koji se borio za svoju slobodu i nestao“, pa tako nećemo ni mi. Ovima koji bi krenuli oružano bih poručio da će polomit zube kao što su i oni prije njih. Takvim stavom, ponašanjem čine neprijateljstvo svom narodu. Ne želimo žrtve, ali smo spremni – naveo je Patković.

Aganović se prisjetio devedesetih i kazao kako građane Bosne i Hercegovine s pravom događaji iz Ukrajine vraćaju u mračni period agresije na Bosnu i Hercegovinu.

– Rusija vrši agresiju na Ukrajinu i njen narod. Ovo je svjetski problem. Nije to samo jedina poveznica Ukrajine sa Bosnom i Hercegovinom. U Ukrajini postoje ruski sateliti kao što i u Bosni i Hercegovini postoje sateliti koji bi rado rasparčali ovu zemlju. Prijetnja Dušanke Majkić je krajenje drska. Bosna i Hercegovina i Ukrajina su dosta različite zemlje. Ukrajina je puno bliža Rusiji za razliku od Bosne i Hercegovine, ali i naša situacija je veoma ozbiljna. Znamo da su Ukrajinci ovdje devedesetih godina dolazili kao dobrovoljci, pa su ubijali, klali i silovali. Međutim, to je dio Ukrajinaca koji podržava Rusiju. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine se mora pozabaviti izjavama Dušanke Majkić. Ono što je poručila je otvorena prijetnja državi. Ne trebamo se oslanjat na stranu pomoć – mišljenja je Aganović.

Abdić smatra kako moramo biti veoma oprezni obzirom na naše susjedstvo i njihovu politiku.

– Geopolitički smo interesantni Rusiji. Moguće da će htjeti preusmjeriti pažnju ovdje, uz pomoć Vučića i Dodika, bez kojih bi bili mirni. Vidimo izjavu Vučića kad je u pitanju agresija Rusije na Ukrajinu. Rekao je ono što misli, samo je ublažio. Moramo biti oprezni, pratiti situaciju, svakog trenutka situacija iz Ukrajine se može prenijeti na Balkan. Krenula je priča kako Bugarska i Rumunija treba da istupe iz NATO saveza. Time bi se otvorio put prema Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Ne treba da se plašimo unutrašnjih problema. RS nema snagu za nešto ozbiljnije, a Srbija na takvo nešto ne smije ni pomisliti. Međunaroda zajednica pokušava stjerati Putina u ćošak, jer pušta kandže. Svijet je došao u situaciju da mu se prijeti nuklearnim oružjem. Sve je moguće – naglasio je Abdić.

Kada je u pitanju obilježavanje Dana nezavisnosti, Abdić je kazao kako je narod bez države ništa, te da se moramo fokusirati na jačanje države.
Prije 30 godina, 1. mart smo dočkali u predratnom ambijentu. To glasanje sam dočekao u unifromi. Nakon toga je krenula agresija na BiH. Moramo pokazati jedinstvo i pozvati političare da se mane priprema za izbore, nego da pripreme narod za opstanak. Ukoliko se budu ovako prepucavali, neće imati ni gdje, niti s kim vladati. Ujedinimo se u pravcu očuvanja države. Pozivam i druga dva naroda da idu u tom pravcu – poručio je Abdić.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *