Press "Enter" to skip to content

PETKOM SU RADILI ISTU STVAR I ALLAH IH NAGRADIO BOGATSTVOM

Ova istinita priča govori o iskustvu autorice koja je posjetila svoju prijateljicu nakon udaje. Prijateljica je živjela u malom stanu blizu muževe porodice, ali su nakon nekog vremena preselili u veliku kuću u elitnom kvartu glavnog grada. Autorica je bila iznenađena veličinom kuće i skupim namještajem koji je bio izvan dosega većine ljudi. U razgovoru, prijateljica je podijelila tajnu njihove uspješne promjene.

Prije dvije godine, ona i njen muž su odlučili svakog dana ostaviti nešto novca u kasi koju su držali u spavaćoj sobi. Bez obzira na iznos, bitno je bilo da redovno ostavljaju nešto kako bi ispunili hadis poslanika Muhameda, koji govori o darežljivosti i propasti škrtica. Nakon što su cijelu sedmicu ostavljali novac u kasi, muž bi je otvorio i podijelio dobiveni novac kao sadaku nakon džume petkom.

Ovaj savjet su pronašli na internetu i primijenili ga u svom životu. Kako su počeli primjenjivati taj savjet, primijetili su da su im se hajr (dobrota) i nafaka (blagostanje) počeli javljati iz svih smjerova. Prijateljica zaključuje da je to dokaz da Allah obilno nagrađuje one koji su darežljivi.

Tekst nas potiče na razmišljanje o važnosti dijeljenja sadake, odnosno dobrotvornih djela. Prijateljica iz priče vjerovala je da će njen čin ostavljanja novca svakog dana dovesti blagostanje u njihov život, što se na kraju i ostvarilo. Zaključak je da djeljenje sadake može donijeti mnoge blagodati i obilje u životu pojedinca.

Važno je naglasiti da je tekst prenesen iz prvog lica, što znači da je ispričan kroz perspektivu autorice. Kao takav, zaključak koji se može izvući iz teksta je više subjektivan i zasniva se na njenom vlastitom iskustvu i uvjerenjima. Osobe s različitim uvjerenjima ili religijama mogu imati drugačiji pogled na ovo pitanje. U svakom slučaju, priča nas potiče na razmišljanje o važnosti dobrotvornih djela i njihovom potencijalnom utjecaju na naš život.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *