Pismo Esmi koje je rasplakalo Erdogana

Jedan od lidera Muslimanske braće Muhammed Al-Biteci napisao je oproštajno pismo svoj ćerki Esmi koja je, pogođena hicem iz snajpera, ubijena tokom demonstracija na trigu Rabiatul Adeviyye.
“Ne opraštam se od tebe, jer ćemo se vidjeti sutra. Živjela si s ponosom i, odbacivši sve prepreke, bila si neograničeno zaljubljena u slobodu. Potajno si tražila nove horizonte kako bi ovaj narod i ova civilazija oživjeli, kako bi ponovo bili izgrađeni i dobili zasluženo mjesto. Nijesi se bavila onim stvarima kojim se bave tvoji vršnjaci. Iako si uvjek bila najbolja u školi, tvoja strast za učenjem i naukom nikada nije prestajala, prenosi Anadolija.
Nijesmo uspjeli dovoljno da razgovaramo za tvog kratkog života. Kada smo se posljednji put vidjeli na trgu Rabiatul Adeviyye, rekla si mi: “Ti si odvojen od nas, čak i kada si s nama”, a ja sam ti rekao da ovaj svijet nije dovoljno dug da bismo mogli biti ispunjeni jedni drugima. Molim Uzivšenog Boga da nam u džennetu (raju) podari vremena za naš razgovor.
Dva dana prije nego si preselila sanjao sam te u vjenčanici. Bila si ljepša od svega na ovome svijetu. Prišla si mi i sjela pored mene. Ja sam te upitao : “Je li večeras tvoje vjenčanje”, a ti si odgovorila da ono neće biti naveče, nego u podne.
U srijedu u podne sam dobio vijest da si se preselila. I, tada sam shvatio šta si mi željela reći u snu. Od Uzvišenog Allaha tražio sam da te prihvati kao šehida (mučenika) i naše mučeništvo je svjedočanstvo da smo u pravu, a naš neprijatelj u zabludi.
Jako mi je žao što ne mogu biti na tvom posljednjem ispraćaju, što te ne mogu posljednji put vidjeti, poljubiti tvoje čelo i što ne mogu predvoditi tvoju dženazu-namaz. U tome me nije spriječio strah od smrti ili tamnica, nego želja da nastavim ono za što si ti dala svoj život.”

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan gostovao je u programu turske televizije Ulke TV i govorio o aktuelnim zbivanjima u svijetu, a nije mogao sakriti suze prilikom slušanja teksta oproštajnog pisma koje je jedan od lidera egipatskog Muslimanskog bratstva Mohamed El Beltagy napisao svojoj kćerki Esmi koja je prije nekoliko dana snajperskim hicem ubijena na trgu Rabiatul Adeviyye u Kairu.
“Slične stvari su se i meni dešavale. Noću kasno dolazim kući, jer je mnogo posla, a jedne prilike mi je kćerka ostavila poruku na vratima na kojoj je pisalo ‘Odvoji jednu noć i za nas’. Slušajući Biltagyjevo pismo, sjetio sam se svoje djece. Posebno me je dirnulo njegovo shvatanje smrti i prihvatanje činjenice da nije mogao klanjati dženazu i prisustvovati posljednjem ispraćaju svoje Esme”, rekao je Erdogan.
Istakavši kako je mlada Esma potrčala u borbu za pravdu, turski premijer Erdogan je kazao da je njen stav i stav njenog oca primjer i pouka mnogim islamskim zemljama.
“To je dobar primjer pravog odnosa oca i djeteta. Neka nam to bude uzor. Sada ne govorim kao premijer, već kao obični građanin Tayyip”, dodao je Erdogan.
Erdogan se osvrnuo i na napade sirijske vojske hemijskim oružjem u Damasku i kazao da je nemoguće ostati ravnodušan i zadržati suze gledajući snimke na kojima djeca Damaska umiru.
“Zar je moguće da neko onako ubija tu jadnu djecu. Neki i dalje raspravljaju da li je bilo ovako ili onako. Nema tu nikakve rasprave. Sve je jasno. Nema tamo ni granata, ni tragova krvi, ni baruta. Jasno je sve prikazano”, smatra Erdogan.
Komentarišući posljednje navode o sukobima između muslimanskih šiija i sunita, Erdogan je kritikovao trenutno stanje u kojem je, kako sam kaže, islam uvučen u zavjere i podjele. Erdogan je također naglasio da je uvijek govorio da za njega ne postoje podjele, već samo islam i muslimani i da je to jedini ispravni put.

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara