Pitanje o držanju psa u dvorištu

Pitanje: Esselamu alejkum. Poštovani imam pitanje na koje mi vi nadam se možete dati odgovor, naime imam psa u dvorištu koji ima svoju kućicu, ne ulazi u kuću nipošto, jer sam strogo protivnik toga. Bio je štenac, a planiram ga da bude čuvar kuce, vanjski pas. Malo sam čitao po internetu i uočio sam neke postove u kojima piše da je po Islamu zabranjeno držati psa u kući pa me zanima da li se odnosi to i na dvorište? Već sam počeo mnogo da se brinem i ne znam dali je veći grijeh da ga odvedem negdje i pustim da se pati gladan, da širi potomstvo itd.

Totalno sam zbunjen, jer ima više stavova o tome, neki kažu dozvoljeno je u dvorištu, neki kažu nije nikako jer meleci, ne daj Bože, neće dolaziti u kuću, neki kažu sevap je hraniti gladnu životinju itd.
Pa ako možete vi konkretno da mi odgovorite dali sam griješnik ako mi je pas u dvorištu i ako jesam šta da radim jer po pravima šerijatskim ne smiješ pustiti životinju da gladuje niti sprječiti njegovo razmnožavanje!
Unaprijed zahvalan, esselamu alejkum.

Odgovor: We ‘alejkumu sselam!

Poznato je da je psa dozvoljeno držati samo zbog potrebe, kao što je čuvanje imetka, lov ili neki drugi koristan posao, poput pomaganja slijepcu ili za otkrivanje narkotika, mina i slično. Međutim, držeći ga kao kućnog ljubimca ili zbog nekog drugog neopravdanog razloga čovjek svakodnevno gubi svoja dobra djela u količini „kirata“ čija se veličina u nekim predajama opisuje kao brdo Uhud. Stoga, ti si najbolje upoznat s kojim razlogom držiš psa, pa na osnovu toga možeš zaključiti šta da uradiš dalje.

Senad Hodžić, prof.

islam-iman

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara