Pljuvačka, prašina, brašno dok se prosijava i slične stvari kojih se postač ne može sačuvati

Ibn Abbas, radijallahu ‘anhuma, veli: “Nema smetnje da proba hranu koju sprema, ili nešto što namjerava kupiti.” Hasan je svome bratiću u ustima mekšao badem, što je i Ibrahim dozvolio.

Što se tiče žvakaće gume, njeno je žvakanje pokuđeno, pod uvjetom da se ne komada. To je stav Eš-Šabija, En Nehaija, Eš-Šafija, hanefija i hanbelija. Žvakaću su  gumu dozvolili Aiša i Ata, jer ona ne dospjeva u nutrinu, pa se ovo smatra kao kamen kad bi stavili u usta. To je stav učenjaka ako se žvakaća guma ne komada, ali ako bi se ona komadala i dospjela u nutrinu, postač bi se omrsio.

Ibn Tejmijja veli: “Postaču je dozvoljeno udisati lijepe mirise.” Također je kazao: “Stavljanje surme, korištenje klistira(bukna), infuzije i raznih kapi, te liječenje povreda glave ili dubokih rana na tijelu jesu stvari oko kojih su se učenjaci razišli. Neki smatraju da postač ne gubi post ničim od nabrojanog, dok neki smatraju da će post pokvariti svim nabrojanim, osim kapi (za oči, naprimjer) dok neki izuzimaju kapi i surmu. Nakon toga, tvrdeći ispravnost prvog mišljenja, kaže: “Najprihvatljivije mišljenje jeste ono u kojem se kaže da se ničim nabrojanim neće omrsiti, jer je post dio dini-islama, koji treba shvatiti učevan i običan čovjek. Stoga, da su nabrojane stvari zabranjene u toku posta od Allaha i Njegova Poslanika, sallallahu ‘alejhi we sellem, i da one kvare post, to bi Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem, morao pojasniti, a da je to učinio, njegovi bi ashabi to znali i prenijeli ummetu, kao što su to učini s ostalim propisima.

Prema tome, ako se radi o propisima i stvarima koje se svakodnevno susreću, nužno je da ih Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem, generalno pojasni i da to bude preneseno. Općepoznato je da surma spada upravo u stvari koje ljudi svakodnevno koriste, a također i razne kreme, te kupanje, tamjan i uljani parfemi. Kad bi postač konzumiranjem nečega od navedenog pokvario post, Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem, bi to pojasnio, kao što je naveo druge stvari koje kvare post, ali obzirom da to nije pojasnio, shvatamo da je to uljani miris, tamjan i krema. Tamjan može ući u nos, a potom u mozak, a može se pretvoriti i u tvrdu materiju.

Krema tijeli upija, te ona ulazi u nutrinu čovjeka i ojačava ga, a isti je slučaj i s mirisom.

Izvor: “Fikhus-Sunnah”

Autor: Sheikh Seyyid Sabiq

Priredila: Ummu Sumeyya Reyhana

Obrada: islam-iman.com

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara