Press "Enter" to skip to content

PLODNA GODINA ILI SUŠA? SLADIĆ O TOME DA LI NAS (NE) OČEKUJE 30 STEPENI: NAKON OVOG VIKENDA…

Red kiše, red sunca i toplijih temperatura, pa opet hladnije vrijeme – ovako su izgledali protekli dani u Bosni i Hercegovini.

Mada je teško prognozirati, činjenica je da se svi pitamo kada će doći oni pravi, majski dani, s temperaturama koje su u našoj zemlji dostizale i 30 stepeni tokom ovog mjeseca.

Nedim Sladić, mladi bh. meteorlog oglasio se u dva navrata, ali čini se da nema baš dobre vijesti.

– Vjeruje se da ako je na Hidrlez ili Đurđevdan vedro, bit će plodna godina, a ako na ovaj praznik pada kiša, bit će suša. Također, u narodu je utemeljena i iduća izreka: “Bog da te sačuva vedra Božića, a oblačna Rozi-Hidra/Hidrleza, tj. Đurđevdana- napisao je Sladić koju riječ više o narodnim vjerovanjima na ovim prostorima.

Cassuova studija iz 2008. godine povezuje utjecaj tropske Madden-Julian oscilacije (MJO) na razvoj vremenskih prilika nad Europom uz interakciju sa indeksom sjevernoatlantske oscilacije (NAO) via Rossbyevih valova u kojoj se jasno izvodi zaključak da faze od 1 do 3 prethode pozitivnom NAO indeksu, a faze 6 do 8 negativnom NAO indeksu (vidimo da u pojedinim danima i koincidira) – napisao je meteorolog te pojasnio:

– Pred Prvi maj je zatoplilo, a umjereno visoke temperature pratit će nas još par dana, tačnije do početka iduće sedmice. Sve je izglednije da će Madden-Julian oscilacija otići prema hladnim fazama, uz propagiranje Rossbyevog vala i njegovog preloma nad sjevernim Atlantikom.

Međutim, jedina razlika na ECMWF ensemble izračunima u odnosu na prošle izračune jesu dominirajući režimi cirkulacije, koji su sada priklonjeni Blocking situaciji, odnosno izgradnji tzv. Skandinavskog anticiklonalnog bloka, pogotovo prema kraju mjeseca, dok sredinom mjeseca su izmiješani signali. Kombinovano sa MJO u fazama od 6 do 8 (hladne faze), koju ECMWF, GFS i CFS model prognoziraju već duže vremena, povećava se i vjerovatnoća za pojačanu ciklonalnu aktivnost u Sredozemlju, a samim tim i više padavina u južnom dijelu Europe, uključujući Balkansko poluostrvo i Bosnu i Hercegovinu, pogotovo u drugoj dekadi mjeseca maja.

Što u najkraćem znači da nakon ovog prilično toplog vikenda, nekih previsokih temperatura zraka i dalje nema – prema trenuntim izračunima izgledne su i niže temperature od prosjeka u drugoj dekadi maja. U odnosu na prošlu godinu kada smo već oko 12.05. mjerili temperature oko 30 ºC, ove godine ćemo ih izgledno još čekati. A o konkretnijoj (dugoročnijoj) stabilizaciji vremena, nažalost, za sada nema govora, zato iskoristite subotu – rekao je Sladić.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *