Press "Enter" to skip to content

Pogledajte kako izgleda Astana, prvi masonski grad!

Ako ste mislili da masoni, iluminati i ostala tajna društva nemaju svoje “sveto” mjesto za okupljanje i okultno dogovaranje, prevarili ste se. Predstavljamo vam jedini pravi masonski grad u svijetu, Astanu, koji je izgrađen na temeljima masonske “svete geometrije”.

Astana je prvi glavni grad neke države sagrađen gotovo u cijelosti u 21. stoljeću i savršeno govori tome u kojem se pravcu svijet kreće. Ipak, za dobre poznavatelje iluminatske i masonske simbolike, ovo je okultni grad u kojem su jasno da ne može biti jasnije spojene dvije tendencije – slavljenje „Novog svjetskog poretka” i najdrevnije od svih do sada poznatih religija, one posvećene obožavanju Sunca kao vrhovnog božanstva.

Oličenje vizije predsjednika Kazahstana, Nursultana Nazarbajeva, koji nije žalio potrošiti milijarde dolara zarađenih na nafti za gradnju nove, velelebne prijestolnice svoje zemlje, Astana je podignuta u udaljenim stepskim predjelima i svoje goste ostavlja bez daha svojim futurističkim izgledom.

Astana je i dalje ogromno gradilište, ali su građevinska zdanja koja su do sada podignuta i ona čiji su nacrti i makete predstavljeni javnosti bili dovoljni da joj donesu naziv „iluminatskog okultnog centra”. Sama riječ „astana” na perzijskom jeziku znači „kraljevski ili sveti prag” na kojemu ljudi stoje u znak strahopoštovanja.

Gradom dominira „Palača mira i pomirenja” poznata i kao „Piramida mira”, sagrađena na osnovu zamisli jednog od najpoznatijih britanskih arhitekata lorda Normana Fostera. Visoka je 62 m (plus osnova od 15m) i završena 2006. godine, a koštala je oko 60 milijuna dolara. Iako je po izjavi svog tvorca trebala dovesti do „spajanja svih svjetskih religija” i da baš zbog toga i ne sadrži nikakve vidljive religiozne simbole, istina je zapravo suprotna – riječ je o okultnom hramu posvećenom Suncu.

Unutrašnjost piramide je napravljena po svim masonskim okultnim pravilima i prikazuje put ljudskog bića na stazi prosvetljenja, počevši od njegove inicijacije pa sve do „stjecanja svijetlosti”. U podzemnom dijelu je operna dvorana, koja može primiti 1500 posjetitelja, mračna i nalik pećini, kojom dominira golema slika Sunca koja zauzima cijeli plafon. U središnjem dijelu „Piramide mira” je konferencijska dvorana sa okruglim stolom također u obliku Sunca, koje je postavljeno točno iznad Sunca na plafonu opere.

Simbolika je i ovde jasna – ako je to mjesto za sastanke vjerskih vođa iz čitavog svijeta koji bi za tim stolom trebali sjediti i razgovarati u pokušaju pomirenja međusobnih razlika, stvarajući jednu jedinstvenu religiju, što je jedan od ciljeva „Novog svjetskog poretka”, onda je očigledno koje je vrhovno božanstvo u toj religiji. Treći nivo je vrh, zastakljen i pun svjetlosti. Tu se nalaze slike bijelih golubova, koji simboliziraju mir koji će zavladati dolaskom novog poretka, ali i novog vođe Antikrista koji će gospodariti novom svjetskom religijom. To je istovremeno i postizanje prosvjetljenja na individualnoj i na svjetskoj razini.

Podjela unutrašnjosti „piramide mira” na ova tri dijela predstavlja oličenje Pitagorine vizije svijeta i njegove podjele na Vrhovni, Viši i Niži svijet. Na dnu je neprobuđena masa koja uživa u zabavi, u središnjem dijelu oni koji odlučuju o sudbini svijeta (ili bar misle da odlučuju), a na vrhu su oni koji su dostigli prosvijetljenje i koji su stvarni gospodari svijeta.

Čista simbolika

Kula Bajterek, visoka 105 m, također je djelo arhitekte lorda Normana Fostera i drugo izdanje u Astani koje naprosto vrvi simbolikom. Po osnovnoj ideji, ova kula predstavlja prikaz drevne perzijske bajke o drvetu topole među čijim granama je magična ptica sreće Samruk snjela zlatno jaje. Ipak i ovde je prisutna okultna simbolika – drvo je zapravo „drvo života”, poznato u gotovo svim ezoterijskim učenjima, a zlatna kugla na njegovom vrhu je vrhovno božanstvo Sunce. Drvo predstavlja put kojim duh napušta materijalni svijet i ulazi u božanski svijet.

U unutrašnjosti zlatne kugle iz koje se pruža predivan pogled na cijelu Astanu, smješteno je nekoliko predmeta kojima je nemoguće utvrditi namjenu, a među njime je najčudniji zlatni trougao s otiskom šake predsjednika Nazarbajeva koji djeluje kao da se tu stvorio iz nekog znanstveno-fantastičnog filma. Tu je i globus sa potpisima predstavnika 17 vjerskih pravaca, što nas ponovo vraća na temu spajanja svih religija u jednu.

Dva zlatna stupa koji dominiraju gradom predstavljaju nedvosmisleno podsjećanje na dva stupa koja su krasila Istočna vrata Solomonovog hrama u Jeruzalemu, koji je najveća svetinja „slobodnih zidara”. Stup sa desne strane poznat je pod imenom Jahin, a lijevi kao Boaz. Jedan od vjekovnih ciljeva masonerije je stvaranje Novog Jeruzalema i ponovna izgradnja Solomonovog hrama u svoj njegovoj nekadašnjoj veličanstvenosti pa su prikazi stupova Jahina i Boaza jedan od najraširenijih masonskih simbola.

Predsjednička palača „Ak Orda”, površine 36.720 m², obložena talijanskim mramorom, smještena je u središnjem dijelu grada, na lijevoj obali rijeke Išim i na udaljenosti od 300 m od kule Bajterek. Na vrhu palače je velika kupola koja predstavlja ženski princip nasuprot kuli Bajterek koja svojim oblikom predstavlja muški princip. Ova suradnja kupola i kula ili obeliska kao oznaka muškog i ženskog obličja prisutno je u svim velikim gradovima koji se smatraju središtima moći i koji su građeni u skladu sa principima Svete geometrije i okultne simbolike kao što su Pariz, London i Washington.

Svevideće oko

„Kan Šatiri centar za zabavu” poznat je kao „najveći šator na svijetu”. Ispod ovog „šatora” koji prekriva površinu veću od deset nogometnih igrališta, nalazi se ogroman park, zona za shoping i zabavu, umjetna rijeka po kojoj se može ploviti i plaža uz nju. Simbolika šatora prisutna je u ezoterijskim učenjima zbog svoje povezanosti sa biblijskim vremenima kada su Židovi kao nomadski narod živjeli pod šatorima.

Nemoguće je spomenuti sve zgrade i građevine koje su obilježje ovog jedinstvenog grada, budući da je gradnja u punom jeku i stalno niču nove, među kojima se posebno po svom neobičnom izgledu ističu ogromna koncertna dvorana, Islamski centar sa džamijom (koja ima četiri minareta visine 63 m i može da primi 5.000 vjernika), medresom i bibliotekom, a tu je i novi sportski luksuzni stadion sa pokretnim krovom, koji gledano iz zraka neodoljivo podsjeća na možda najpoznatiji masonski simbol takozvano “svevideće oko”.

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Zabranjeno kopiranje!