POGLEDAJTE – Kako je lubenica izgledala prije 4 vijeka, a kako danas?

Razlika je nastala zato što smo vremenom uzgajali lubenicu da ima jako crvenu boju koju prepoznajemo danas. Ta mesnata unutrašnjost je zapravo lubenicina posteljica, koja drži sjeme. Prije nego što je u potpunosti pripitomljena, ta posteljica nije imala velike količine likopena koji mu daje crvenu boju. Kroz nekoliko stotina godina pripitomljavanja, mi smo modificirali malu lubenicu sa bijelom unutrašnjicom u veću verziju puna likopena kakvu danas poznajemo.

Naravno, nismo samo promijenili boju lubenice. U posljednje vrijeme, također eksperimentisamo s uklonjenje sjemena – “. Koji nazivaju “Logično napredovanje u pripitomljavanju i modifikaciji”.

Buduće generacije će imati barem fotografije da razumiju kako lubenice sa sjemenkama izgledaju. Ali, da vide male, bijele lubenice iz prošlosti, morat će se osvrnuti na renesansne umjetnosti.

watermelonthenandnow

Pogledajte u donjem desnom uglu ove slike. Ako nikada prije niste vidjeli ovakvu lubenicu, niste sami. Ova slika od Giovanni Stanchi iz 17-stoljeća, pokazuje vrstu lubenica koju niko u modernom svijetu nije vidio.

Stanchiova lubenica, koju je oslikao negdje između 1645 i 1672 godine, nudi uvid u vrijeme prije nego je modifikacija uzgoja zauvijek promijenile voće.

IslamPRESS

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara