Press "Enter" to skip to content

Pogledajte kako Šešelj hvali izvještaj o Srebrenici koji je pisala i Nevenka Tromp /VIDEO/

Udruženje “Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe”, Udruženje “Majke Srebrenice”, Udruženje “Žena Podrinja”, Udruženja “Žene Srebrenice”, Udruženje “Žrtava i svjedoka genocida” pozvali su Skupštinu Kantona Sarajevo da razmotre i zatim ponište odluku o dodjeli najvećeg javnog priznanja, počasni građanin KS, dodijeljeno Nevenki Vrkić-Tromp.

– Dodjela navedenog priznanja je izazvala negativne reakcije u BiH i u međunarodnoj zajednici i shodno tim reakcijama smo saznali da je ista učestvovala u kreiranju sramnog izvještaja o Srebrenici i da ne posjeduje sturčni i moralni kredibilitet. Isto tako želimo iskazati svoj stav u povodu dodijeljenog priznanja: Nevenka Vrkić-Tromp nema mišljenju nas žrtava ne zaslužuje dodijeljeno priznanje.

Izvještaj u odbrani koristili zločinci Karadžić, Mladić, Tolimir, Brđanin…

U zajedničkom saopćenju izdali su obrazloženje, gdje su naveli da je Nevenka Vrkić-Tromp jedna od autora sramnog izvještaja instituta za ratnu dokumentaciju Nizozemske (NIOD).

– Izvještaj NIOD-a je javno objavljen 2002. godine u kojem je navedeno da ne postoji niti jedan dokaz koji upućuje na to da je Srbija na bilo koji način sudjelovala u dešavanjima u i oko Srebrenice jula 1995. godine. Odmah nakon javne objave izvještaj NIOD-a je doživio ogromne kritike stručne javnosti širom svijeta, a posebno u Bosni i Hercegovini i iNizozemskoj.

Jedan broj uglednih profesora koji su bili autori izvještaja NIOD-a u javno kritikovali izvještaj, pa čak javno govorili da se u izvještaju nalaze netačni podaci. Odmah, nakon objave izvještaja NIOD-a i žestoke reakcije žrtava iz Bosne i Hercegovine, vlada Nizozemske je podnijela ostavku.

Odmah poslije rada na izvještaju NIOD-a, Nevenka Vrkić-Tromp je postala uposlenica MKSJ i naknadno postaje dio istraživačkog tima MKSJ protiv Slobodana Miloševića. Nakon angažmana u MKSJ u Den Hagu ponovo se angažira za NIOD i opet u oblasti počinjenog genocida u Srebrenici.

Izvještaj NIOD-a je koristila Srbija (tada SRJ) pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu po tužbi Bosne i Hercegovine. Izvještaj je korišten od strane komisije vlade RS u negaciji genocida u Srebrenici, a izvještaj su u svojim odbranama koristili zločinci Karadžić, Mladić, Tolimir, Brđanin i drugi.

Za zločinca Šešelja je to najbolji izvještaj ikad

Ovaj izvještaj NIOD-a je za ratnog zločinca Vojislava Šešelja najbolji i najkvalitetniji izvještaj ikad sačinjen. Nevenka Vrkić-Tromp se nikada nije ogradila od izvještaja u kojem je učestvovala. Naprotiv.

Majke Srebrenice su više od 20 godina vodile mukotrpnu borbu sa vladom Nizozemske u dokazivanju njihove odgovornosti za počinjeni genocid u Srebrenici. U svih tih više od 20 godina Nevenka Vrkić-Tromp nije nikada našla za potrebu da javno podrži majke Srebrenice kao što su to činili i brojni intelektualci iz Nizozemske, ali i širom svijeta.

Sad znamo i zašto, jer je bila autor sramnog izvještaja NIOD-a, a trenutno smo u šoku i nevjerici, jer nakon što su se majke izborile za djelimičnu pravdu pred nizozemskim sudovima, Nevenka Vrkić-Tromp se pojavila u komisiji imenovanoj od strane vlade Nizozemske za pregovore oko modela odštete za žrtve genocida iz Srebrenice. Ona radi za vladu Nizozemske i sad nam je jasno zašto nas nije nikada javno podržala niti se ogradila od sramnog NIOD-ovog izvještaja za Srebrenicu.

Mi koji zastupamo žrtve i koji imamo višedecenijsko iskustvo rada na ratnim zločinima, nismo našli ništa u karijeri Nevenke Vrkić-Tromp koja je svrstava u zaslužne osobe u donošenju pravde, istine i dostojanstva žrtava.

Zato smatramo da je dodjela javnog priznanja “Počasni građanin Kantona Sarajevo” prije uvreda za žrtve nego dostignuće u pravdi za žrtve. Zato vas molimo da razmotrite naš zahtjev i donesete pravednu odluku.

Spremni smo da se na zakazanoj sjednici Skupštine KS pojavimo i detaljno i argumentirano obrazložimo sve naše navode zbog čega tražimo da se odluka o dodjeli priznanja poništi – navedeno je u zajedničkom saopćenju.
Video na:
https://www.facebook.com/watch/?v=3213394635609886
Saff

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *