Pogledajte šta je Manchester United uradio zbog uvrede prema muslimanima

Klub je potvrdio da je prekinuo ugovor sa Aakjaerom zbog, kako se navodi, uvreda koje je ovaj skaut uputio prema muslimanima, jer je džamiju opisao kao “prodavnicu za molitvu sa potencijalom za zavjeru”. Čelnici Manchester Uniteda smijenili su evropskog skauta zbog uvreda protiv muslimana i stranaca koje je iznosio na društvenoj mreži Facebooku, prenosi Anadolu Agency.

Uprava engleskog kluba je pokrenula opsežnu istragu o cijelom slučaju nakon navoda da je Aakjaer uputio rasističke poruke prema muslimanima. Klub je potvrdio da je prekinuo ugovor sa Aakjaerom zbog, kako se navodi, uvreda koje je ovaj skaut uputio prema muslimanima, jer je džamiju opisao kao “prodavnicu za molitvu sa potencijalom za zavjeru”.

Isto tako, istraga je pokazala da je Aakjaer na društvenim mrežama podržao ideju da Danska zatvori svoje granice za strance.

Na njegovoj stranici je zabilježena i fotografija sa šest svinja i napisom “Vrijeme je da upotrijebimo naše tajno oružje protiv islamista”.

Inače, Aakjaer, koji je nastanjen u Kopenhagenu, za Manchester United je radio od 2011. godine.

Manchester United je izdao saopćenje u vezi sa ovim slučajem u kojem se navodi da klub ne želi tolerisati ovakvo ponašanje svojih uposlenika.

“Klub je dobio dokaze od lista Guardian, pokrenuo hitnu istragu o tom pitanju i prekinuli smo naš odnos sa Aakjaerom. Manchester United je inkluzivna organizacija i neće tolerisati ovakvu vrstu ponašanja”, navodi se u saopćenju.

Aakjaer je za britanske medije izjavio da su njegovi komentari izvučeni iz konteksta i pogrešno protumačeni.

S ovim je Manchester United pokazao da poštuje muslimane i dobili su velike simpatije od muslimana širom svijeta.

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara