Press "Enter" to skip to content

Pokrenuta važna inicijativa za trudnice u USK: Pratnja za porodilje, OBAVEZNO!

Organizacija Glas žene Bihać – Enisa Raković i zastupnica u Skupštini USK -a Ilda Alibegović , pokrenule su i podnijele dana 22.03.2022.godine INICIJATVU za pratnju tijekom porođaja (porodiljama) u zdravstvenim ustanovama, u ovom slučaju pratnja u Kantonalnoj bolnici dr. Irfan Ljubijankić .

Pomenuta inicijativa je upućena Vlada USK-a , Skupštinski zastupanicima USK -a, Ministrastvu zdravstva , rada i socijalne politike USK -a , Federalnom ministarstvu zdravstva. Činjenica je da porodilje u svijet i iskustvo porođaja ulaze same, makar u Bosni i Hercegovini. Tu smo da to promijenimo.

Porođaj je svakako jedno od najboljih i najljepših iskustava, ali, nažalost, zna povući i traumatične momente sa sobom. Tu smo da pomognemo. Za Azru i sve “Azre” našeg kantona i šire.

“Prepoznavši dobrobiti pratnje prilikom porođaja , UNICEF, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Međunarodno udruženje ginekologa i porodničara (FIGO), Međunarodna konfederacija primalja (ICM), Međunarodno udruženje pedijatara (IPA), navode da su ginekološki odjeli dužni ženama omogućiti odabir osobe koju žele uz sebe na porodu.”

Slobodan odabir pratnje ustaljena je praksa u europskim rodilištima već više od četrdeset godina, a ni u drugim razvijenim zemljama ta praksa se nikada ne dovodi u pitanje. Podržavate li vi inicijativu koja ženama daje snagu emocije, podrške, sigurnosti, psihičke i fizičke tokom jednog od najvažnijih događaja u njenom životu?

Svi imamo žene u životu, bez žena nema života, zato:

1. Svakoj porodilji da uz sebe za vrijeme poroda ima pratnju po svom izboru.

2. Te uvedete mogućnost pratnje za vrijeme carskog reza pod spinalnom anestezijom, za dobrobit majke i djeteta te mogućnost kontakta koža na kožu djeteta s partnerom kada ga majka nije u mogućnosti ostvariti.

“Nažalost nemili dođaja koji je pogodio Unsko sanski kanton i nas žene usljed smrti mlade majke( Azre Bećirspahić) i bebe , opravda ovu inciijativu i pokreće i ujedinjuje žene Unsko sanskog kantona u borbi za prava žena.”

Ovoj važnoj inicijativi i hrabrim ženama želimo puno sreće.

mojcazin.ba

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *