Press "Enter" to skip to content

POLICAJCI U ŠKOLAMA ZATEČENI JEDNIM PITANJEM ĐAKA: DJECA SU MNOGO TIŠA NEGO OBIČNO

Tragični događaji u OŠ “Vladislav Ribnikar” i selima kod Mladenovca u Srbiji duboko su potresli i uznemirili cjelokupnu javnost.

Državni sekretar MUP-a Srbije Željko Brkić kaže da se samo partnerskim odnosom policije sa građanama može izaći iz kolektivnog stanja šoka.

Brkić kaže da su Beograd kao i svi drugi gradovi u Srbiji bezbjedni.

Naglašava da policija reaguje na svaku prijavu.

– U 26 policijskih uprava za 24 sata bilo je 56 događaja u vezi sa tragedijama u “Ribnikaru” i selima kod Mladenovca, gdje su se djeca i odrasli poistovećivali sa ovim događajima, djeca koja su pravila određena spiskove ili crtala sheme, na viber grupama objavljivala da će učiniti neko zlo, kaže Brkić.

On je pozvao djecu i odrasle da to ne čine, prenosi Telegraf.

– Koliko god nekima to izgledalo bezazleno ili šaljivo, ili da će na taj način skrenuti pažnju na sebe ili biti interesantni, tako će samo dovesti u nepriliku i sebe i svoje roditelje, a to nikome nije potrebno – poručuje Brkić.

Navodi da ima i lažnih i potvrđenih prijava. Ukoliko se radi o ugrožavanju sigurnosti ili izazivanju panike i nereda, u najkraćem roku najbliže patrole policije izlaze na teren. Pokušavaju da utvrde ko su počinioci i primjenjuju zakonske mjere, dodaje Brkić.

Prema njegovim riječima, pojačanim prisustvom na ulicama cilj je da se policija učini vidljivijom ne samo kod škola već i na javim mjestima.

Brkić napominje da i djeca i roditelji pozitivno reaguju na pojačano prisustvo policajaca.

– Pored dječje znatiželje i pitanja “kako se postaje ili da li je teško biti policajac, djeca pitaju i zašto je K. K. ubio svoje drugove”. Policajci su zatečeni tim pitanjem, a primjetno je da su djeca mnogo tiša nego obično – naglašava Brkić.

Dodaje da je obaveza svih da se djeci vrati osmijeh na lice. Uvjeravam javnost da može da se osjeća bezbjedno, iz stanja šoka ćemo izaći, i na tome moramo svi da radimo-zaključuje Brkić.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *