Policija je iz Hrvatske protjerala devetogodišnje dijete bez roditelja

POLICIJA je iz Hrvatske protuzakonito protjerala dijete rođeno 2008., tvrdi pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović je u gostovanju na N1 televiziji ustvrdila da hrvatska policija ne postupa kako bi trebala prema djeci migrantima.

“Najranjivija skupina izbjeglica izložena ogromnom riziku su djeca bez pratnje – ona nemaju nikoga i djeca su, a prema njima se postupa kao prema odraslima i ne imenuje im se skrbnika kao što bi trebalo prema zakonskim propisima”, rekla je Vidović.

“MUP je postupio protuzakonito i protjerao dijete bez pratnje rođeno 2008. godine, umjesto da mu dodijeli skrbnika”, kazala je Vidović.

U takvim bi situacijama, kao što je već upozoravao Centar za mirovne studije, trebalo pozvati stručnog radnika centra za socijalnu skrb. Iz CMS-a navode da se na način na koji se sada postupa s maloljetnim migrantima propušta provođenje postupka kojim se utvrđuje najprimjereniji oblik zaštite djeteta.

Božinović tvrdi da policija samo provodi europsku politiku

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je, komentirajući izjave pučke pravobraniteljice, ustvrdio da “hrvatska policija provodi Ustav i zakone RH kao i europsku politiku u području granica”.

“Europska je politika da kretanja migranata budu kontrolirana i da nema nelegalnih migracija i da migracije budu održive”, rekao je Božinović.

Naveo je da je u Hrvatsku sukladno europskoj politici preseljenja iz Grčke i Italije došla 81 osoba (premještaj), a što se tiče preseljenja iz Turske, dakle sirijskih izbjeglica, 76 osoba i to je, kako je rekao, posao koji se radi sukladno zakonima i europskim preporukama na održiv način.

“To znači da se za te ljude treba naći zaposlenje, stan, da djecu treba smjestiti u škole i vrtiće i to je jedan puno ozbiljniji posao nego što se nekome možda može činiti na prvu ruku”, rekao je Božinović.

Podsjetio je da Hrvatska nije na svojim granicama podizala žicu ni zidove i vodi proeuropsku politiku kontroliranog nošenja s tim globalnim fenomenom. U ovom trenutku 258 milijuna ljudi je u pokretu, naveo je Božinović.

Sve demokratske zemlje koje su krajnji cilj migranata traže način kako u tom sklopu održati migrantsku politiku da bude zakonita i održiva. Hrvatska je upravo na tom tragu, mi vodimo politiku solidarnosti i s onim članicama EU koje su najviše pogođene, to su prije svega Grčka i Italija. Prema tome, da nije tako Hrvatska ne bi ni dobila pozitivne evaluacije na tom pitanju, ustvrdio je Božinović.

Izvor: Index.hr

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara