Zbog većeg broja muškaraca nego žena u Kini, mlade dostižu astronomske cijene, a društvo i ekonomija moraju se prilagoditi novonastaloj situaciji.

Bez miraza

Kina je patrijarhalno društvo, što znači da se mlade nakon udaje sele u kuću svog muža, gdje se moraju brinuti o svekrvi i svekru. Kinezi, također, mnogo više vrednuju sinove od kćerki.

No, za razliku od zemalja u kojima se plaća miraz, u Kini se razvio pravi biznis od plaćanja mlade. Od mladoženjinih roditelja očekuje se da plate vjenčanje i paru daju novac i imovinu, a cijene nevjesta već godinama vrtoglavo rastu.

U svijetu se na svakih 100 djevojčica rodi 105 dječaka. Budući da je muška stopa smrtnosti nešto viša od ženske, brojke se obično izjednače nakon puberteta.

Prirodni odnos

Ali, bivša kineska politika jednog djeteta narušila je prirodni odnos. Mnoge majke, u želji za sinom, abortirale su ženske fetuse, pa je tako 2010. godine na svakih 100 djevojčica u Kini rođeno 119 dječaka. Demografi procjenjuju da Kini danas nedostaje više od 60 miliona žena.

Istočnokineska provincija Šandong leži između metropola Pekinga i Šangaja. Odnos djevojčica i dječaka u provinciji početkom decenije iznosio je 100 na prema 123. Tamošnje djevojke na glasu su po neuobičajenoj ljepoti i visini, pa se često u potrazi za poslom i ljubavi sele u velike gradove. Cijene nevjeste u toj provinciji zbog toga su i za kineske standarde previsoke.

Cijena mlade u selu Žongdenglou u Šandongu prije deset godina iznosila je 2.000 do 3.000 juana. Danas se kreće između 200.000 i 300.000 juana, a nije neuobičajeno da se za mladu plati i do 500.000 juana, što je oko 64.000 eura. Poređenja radi, prosječna godišnja zarada u provinciji iznosi oko 50.000 juana.

Brojke su slične i u ostalim selima. Zbog toga u Kini nema usidjelica, jer i udovice s lakoćom nalaze nove muževe. Za razliku od njih, muškarci su već nakon 25. godine “stari”.

Sinovi postali teret

Najizglednije je da će bračna kriza u Kini potrajati nekoliko decenija, a zatim se riješiti sama od sebe. Kineske porodice već se prilagođavaju novonastaloj situaciji. Prema američkoj antropološkinji Lihong Ši, sve više Kineza sinove počinje smatrati ekonomskim teretom. Prema statistikama kineske vlade, odnos dječaka i djevojčica 2015. godine je pao na 114 naprema 100.

Avaz

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara