Pomiješajte malo soli i šećera pred spavanje: Efekat je nevjerovatan!

Kombinacija slatkog i slanog pomaže u balansiranju i optimalnom funkcioniranju, naročito kada je u pitanju hormon stresa.

Kada prvi put probate mješavinu soli i šećera prije nego što legnete u krevet, vrlo vjerojatno će vam uskoro preći u naviku! Naročito ako spadate u skupinu ljudi koja ima problema s nesanicom i čestim buđenjem tijekom noći.

So se, kao i šećer, ne preporučuje u većim količinama zbog potecijalne štetnosti za zdravlje, ali to ne znači da nema i njihova pozitivna strana, posebno kada je u pitanju njihova kombinacija, objašnjava Matt Stone, američki znanstvenik i autor nekoliko knjiga o nutricionizmu i metabolizmu.

Također, so pomaže u otklanjanju glavobolje, ojačava imunitet, podiže razinu energije tijela, serotonina i elektrolita, i još mnogo toga.

Naime, ljudima koji muče muku s nesanicom ova kombinacija u odgovarajućem omjeru može priuštiti ono što im je u tom trenutku nužno, a tako nedostižno – miran san. Evo kako do toga dolazi:

Šećer i so djeluju kao “baterije” za stanice – glukoza osigurava dotok energije u mitohondrije, a ravnoteža natrija u međustaničnim tekućinama omogućuje pravilno stanično disanje i proizvodnju energije. Osim toga, obje tvari su snažni prehrambeni “alati” za upravljanje stresom. Šećer šalje signal tijelu da obustavi proizvodnju hormona stresa koji šteti vašem metabolizmu i čini vas budnim noću. Sol je također važna u održavanju homeostatskog stanja, u kom adrenalin ne može se luči bez kontrole.

Zato, ako ste među onima koji se često bude noću, osobito između 2 i 4 sata ujutro osjećajući kako adrenalin cirkulira tijelom i onemogućava san, kombinacija šećera i soli za vas može biti spasonosna!

Omjer soli i šećera prema Metu Stoneu treba biti 1: 5. Najbolje je koristiti nerafinirane morsku sol i kvalitetni, sirovi smeđi šečer. Ako ne možete ih nabaviti, poslužit će i obična sol i šećer.

Pomiješajte 5 žlica šećera i 1 žlicu soli i stavite u staklenu teglicu. To će vam dugo trajati. Pred spavanje ili tijekom noći kad se probudite, promućkajte, stavite pod jezik mali prstohvat mješavine i pustite da se lagano otopi, piše “Kurir“.

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara