Press "Enter" to skip to content

Popularno piće snižava krvni pritisak i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara

Samo jedna čaša voćnog soka dnevno može pomoći u snižavanju visokog krvnog pritiska.

Stanje uzrokuje malo simptoma pa može ostati neotkriveno godinama, ali s vremenom može oboljele dovesti u opasnost od moždanog udara, srčanog udara i zatajenja srca.

Uz lošu ishranu, način života i stres za koje se smatra da povećavaju šanse ljudi za razvoj visokog krvnog pritiska, ljekari će često propisati promjene u načinu života kao što su smanjenje unosa soli i alkohola, jedenje više voća i povrća i više vježbanja.

Novo istraživanje provedeno na Univerzitetu u Torontu pokazalo je da svakodnevno pijenje umjerenih količina voćnog soka može pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

Dolazi nakon što je Blood Pressure UK upozorio da bi do dvije trećine Britanaca mlađih od 50 godina moglo živjeti s nedijagnosticiranom hipertenzijom, medicinskim izrazom za visoki krvni pritisak.

Loša ishrana i nezdrav način života doveli su do toga da sve veći broj oboljelih razviju ovo stanje kada napune 30 godina pa je dobrotvorna organizacija pozvala odrasle svih uzrasta da redovno kontrolišu krvni pritisak.

Istraživački tim iz Toronta analizirao je podatke iz 93 prethodne studije koje su proučavale 12 različitih slatkih namirnica, kako bi se razumjelo kako izbor prehrane utiče na krvni tlak.

Klix

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *