Press "Enter" to skip to content

Porodica hoda poput životinja: Slučaj koji je zbunio i šokirao naučnike

Porodica Ulas u Turskoj hoda na neobičan način koji je zbunio naučnike i u pitanje doveo razumijevanje ljudske evolucije. Od ukupno devetnaestero djece rođene u porodici, petero ih hoda četveronoške, koristeći stopala i dlanove sa zadivljujućom agilnošću.

O njima je BBC 2006. godine snimio dokumentarni film pod nazivom “Obitelj koja hoda na sve četiri”.

“Nikad nisam očekivao da bi se moderna ljudska bića mogla vratiti u životinjsko stanje, čak ni pod najneobičnijom naučnom fantazijom”, rekao je profesor Nicholas Humphrey, evolucijski psiholog s London School of Economics za 60 Minutes Australia.

“Ono što nas razlikuje od ostatka životinjskog svijeta je činjenica da smo mi vrsta koja hoda na dvije noge i drži glavu visoko u zraku – dodao je.

Neki naučnici su ovo stanje opisali kao devoluciju, što je izazvalo kritike drugih stručnjaka, koji kažu da je četveronoško hodanje ove porodice mješavina genetskih i faktora okolnosti.

Humphrey je također oštro osudio tu teoriju u dokumentu BBC-ja, nazvavši je “duboko uvredljivom” i “naučno neodgovornom”.

Istraživači sa Sveučilišta u Liverpoolu otkrili su da su djeca koja su bila u središtu istraživanja imala kosture koji su više nalikovali majmunima nego ljudima i da su imali smanjeni mali mozak, stanje koje obično ne utječe na sposobnost drugih ljudi da hodaju na svoje dvije noge, prenose 24sata.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *