Press "Enter" to skip to content

Poslanik a.s. je rekao: „Mome narodu u mjesecu Ramazanu je dato pet stvari koje nisu date nijednom drugom narodu prije njih

Došao nam je plemeniti mjesec u kojem Allah, subhanehu ve te’ala, uvećava nagradu i obilno daruje. Vrata dobra, svakom onome ko želi dobro, u ovom mjesecu se otvaraju. Mjesec Ramazan je mjesec dobrih i berićetnih djela, mjesec pomaganja i darivanja. „Ramazan je mjesec u kojem je objavljen Kur’an koji je uputstvo-putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanja dobra od zla.“ (Prijevod značenja El-Bekara, 185.)

Ramazan je mjesec ispunjen milošću, oprostom i oslobađanjem od vatre. Njegova prva trećina je milost. Druga trećina je oprost, dok je treća, zadnja trećina oslobađanje od vatre. Predanja koja govore o vrijednosti mjeseca Ramazana brojna su i poznata.

Tako u dva Sahiha, kod imama Buharije i Muslima, rahmetullahi ‘alejhima, od Ebu Hurejre, radijallahu ‘anh, se prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, je rekao: „Kada dođe mjesec Ramazan otvore se džennetska vrata, džehennemska zatvore i šejtani se vezuju u lance.“ Džennetska vrata se otvaraju u ovome mjesecu zbog mnoštva dobrih djela koja se u njemu čine, podstičući i na taj način vjernike da još više čine dobra djela.

Džehennemska vrata se zatvaraju zbog malog broja grijeha: vjernici u mjesecu Ramazanu mnogo više se bore sa svojom dušom i svojim strastima, pa manje i čine grijehe. Šejtani se vezuju u lance pa se ne puštaju ka onima prema kojima se inače puštaju i koje napadaju izvan mjeseca Ramazana. Imam Ahmed, rahmetullahi ‘alejh, bilježi od Ebu Hurejre, radijallahu ‘anh, da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, rekao: „Mome narodu u mjesecu Ramazanu je dato pet stvari koje nisu date nijednom drugom narodu prije njih:

● zadah iz usta postača Allahu, subhanehu ve te’ala, je ljepši od mirisa miska;
● meleki traže oprosta za postače sve dok se ne iftare;
● Allah, subhanehu ve te’ala, svaki dan uljepšava Svoj Džennet i govori: ‘Nadati se da moji dobri robovi odbace od sebe nedaće i tegobe pa se usmjere prema tebi’;
● u njemu se vežu neposlušni šejtani, pa se ne puštaju ka onima koje inače napadaju u drugim mjesecima
● i u zadnjoj noći opraštaju im se grijesi.“

Rečeno je: „Allahov Poslaniče, je li ona (ta zadnja noć) lejletul-kadr?“ Odgovorio je: „Ne, već radnik dobiva svoju nagradu onda kada završi svoj posao.“
Dragi brate i sestro, ovih pet stvari Allah, subhanehu ve te’ala, sačuvao je samo za vas! Dao ih je samo vama pored svih drugih naroda! Obdario vas je njima kako bi upotpunio svoju blagodat prema vama, a koliko li vam je samo Allah, subhanehu ve te’ala, podario Svojih blagodati?! Za vas je Uzvišeni rekao: „Vi ste najbolji narod koji se ikada pojavio, tražite da se dobra djela čine, od loših odvraćate i u Allaha vjerujete!“ (Prijevod značenja Alu Imran, 110.)

nur-islam.com

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *