Press "Enter" to skip to content

Poslanikov namaz: Priča o sehvi sedždi

SEHVI SEDŽDA „Da li je istinu rekao Zuljedejn?“ Porijeklo hadisa Ovaj hadis prenosi Abdurrezzak i Ibn Ebu Šejbeh.

Povod nastanka

 

Jednom prilikom kada je Poslanik klanjao četvero-rekatni namaz (jaciju) predao je selam poslije dva rekata. Čovjek, po imenu Zuljedejn, je primjetio: „Božiji Poslaniče, da li se namaz izmijenio ili si nešto zaboravio?“ Poslanik se tada okrenuo prema prisutnom i upitao: „Da li je istinu rekao Zuljedejn?“ pa kada su prisutni potvrdili i rekli šta se dogodilo Alejhisselam je klanjao još dva rekata i na kraju učinio sehvi sedždu.

Komentar

Muhammed a.s. je bio poslanik sa svim osobinama čovjeka. Jeo je, spavao, bivao je i bolestan, ranjavan u borbi, krv je tekla u njegovim venama. Nije bio melek, duh, nije stvoren od nura i sl. Uzvišeni Allah kaže: „Reci: „Ja sam čovjek kao i vi, samo meni se objavljuje da je vaš Bog samo jedan Bog zato se Njemu iskreno klanjajte i od Njega oprost tražite! A teško onima koji Njemu druge ravnim smatraju“ . Hadis kojeg obrađujemo potvrđuje ljudsku stranu Muhammeda alejhisselam. Naravno, osobina koja je ovdje istaknuta, a to je zaborav, nije mogla doći do izražaja kod prenošenja Objave. To iz razloga što Obajva nije Poslanikova tvorevina već Božija i on sam tu nije mogao ništa mijenjati, pa ni zaboraviti. Predmetni hadis nam govori o jednom fikhskom pitanju, a to je sehvi sedžda, pa ćemo stoga, ukratko, o tome reći nešto. Prije svega, da kažemo da je sehvi sedžda dodatna sedžda u namazu, a po samome nazivu vidimo da se radi o zaboravu (sehv). Sehvi sedždom se ispravljaju neke pogreške u namazu kao:

kada se zaboravi izvršiti neki namaski vadžib,

kada se zakasni sa izvršavanjem nekog namaskog rukna ili vadžiba u namazu

kada se zakasni na namaski farz.

Kako i na koji način se čini sehvi sedžda? Dva su poznata načina za izvršavanje sehvi sedžde i to:

 

Po završetku namaza, odnosno pošto se preda selam na desnu stranu ponovo se ide na dvije sedžde, obnovi učenje na sjedenju i predaje selam na obje strane. Ova praksa utemeljena je na hadisu koji glasi:

„Činite sehvi sedždu poslije selama.“ Učenjaci hanefijskog mezheba prihvatili su ovaj hadis kao mjerodavan i postupaju po njemu.

 

Prije predaje redovnog selama učiniti dvije sedžde a zatim predati selam i završiti sa učenjem. Ovaj način obavljanja sehvi sedžde je mnogo jednostavniji jer ne iziskuje ponovno učenje „Etehijjatu“ i ostalog. Ovakav način izvršavanja sehvi sedžde utemeljen je na praksi Božijeg Poslanika, a prihvaćen je u Šafijskom mezhebu.

Izvor:
Akos.ba

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *