Poslušna kćerka

Ovo je živa istina koja se nedavno dogodila u arapskom svijetu. Radi se o jednom običnom vjerniku, radniku koji je slabo živio, a imao je porodicu. Duže vrijeme se zaduživao kod jednog biznismena sve dok mu ovaj jednog dana nije pokazao svesku sa njegovim dugovima rekavši: „Vidiš li koliko si se zadužio, a još tražiš, pa kad ćes sve ovo vratiti?!“ Ovaj čovjek je samo slegnuo ramenima, nije znao šta reći, jer zna da nema odakle vratiti taj dug.
Nedugo zatim ovaj jaki biznismen mu dade prijedlog: „Postoji jedan način da mi se odužiš. Daj mi svoju kćerku za ženu.“ Ovo ga je srozalo do bola. Takav ojađen se vratio kući, a kćerka je primjetila da je otac tužan, da ga nešto muči. A i ko bi bio normalan. Kćerki je samo osamnaest godina, a njemu skoro šezdeset. No kćerka je osjetila očevu bol te je insistirala sa pitanjima zašto je u takvom stanju. Naposlijetku otac je rekao bolnu istinu na koju nikad ne bi pristao, ali… kćerka pristade i reče: „Babo, ako je to problem, lahko će mo ga riješiti. Ja pristajem samo da usrećim tebe i riješim tvoje brige i probleme.“
Tako je i bilo. Kad nešto Allah hoće onda sve ide kako treba. Bilo je i vjenčanje, planirana je bila i nezapamćena svadba, ali mora se Allahov kader dogoditi. Isti dan prije brve bračne noći on dobiva hitan poziv za Njemačku o važnom neodloživom poslu. Odlazi tamo da se ne vrati. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći. Osta kćerka ne taknuta poput bisera, ali sada kao milionerka koja može da bira kakvog želi momka, a sve zbog pokornosti i poslušnosti svome ocu.
Eto kako još na dunjaluku roditelji plaćaju. Jedini grijeh za koji se kažnjava još na dunjaluku jeste neposlušnost prema roditeljima. Sve druge kazne mogu ostati za Ahiret osim ovoga. Sa kime su roditelji zadovoljni i Allah je zadovoljan.

Obrada: putem-islama.com
Izvor: Riznica mudrosti (Husejn ef. Čajlaković)

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara