Prema prognozama meteorologa, od kraja subote i narednih dana talas ekstremne sibirske hladnoće zahvatit će gotovo cijeli Stari kontinent, uključujući i cijeli Balkan.

Očekuje se kako će pri tome u sklopu Arktičke kopnene zračne mase do nas u početku stići vrlo hladan i suh zrak, a ulaskom u toplije Sredozemlje aktivirat se ciklonalno polje koje uzrokuje i padavine (uglavnom snijeg, ponegdje kišu i susnježicu).

– Svakako treba upozoriti da se između nedjelje i iduće subote očekuje val ekstremne hladnoće tako da će recimo pojedine nizine Bosne, kopna Hrvatske, Srbije, sjevera Crne Gore noću i ujutro u prosjeku mjeriti od -13°C do -21°C, možda ponegdje lokalno i niže vrijednosti temperatura posebno u gorju – dok će najviše dnevne temperature biti okvirno od -11°C do -4°C, u gorju osjetno niže – navodi prof. Zoran Zadro, sa popularne meteo stranice Vremenska prognoza za Hrvatsku i BiH svakodnevna.

– Ni Hercegovina, zatim zaleđe Dalmacije, i Crnogorsko primorje neće biti pošteđeni minusa tako se recimo noćne i jutarnje temperature u zaleđu Dalmacije, srednjem dijelu Crne Gore i Hercegovini mogu spustiti čak do -10°C, ponegdje na sjeveru i zapadu Hercegovine i do -15°C. Najviše dnevne temperature ne bi prešle 0°C i kretale bi se uglavnom od -9°C do 0°C. S druge strane obalna i otočna područja Dalmacije krajnji jug Hercegovine i obalna područja Crnogorskog primorja imati će «manje hladno» vrijeme – tako da bi se jutarnje temperature mogle kretati od -7°C do 0°C, a najviše dnevne od -3°C do 2°C.

Kad smo već spomenuli padavine, onda bi između subote i idućeg četvrtka ili petka snijega vjerovatno s burom moglo biti na Jadranu, Crnogorskom primorju, Hercegovini i ostatku regije Balkana uključujući i Makedoniju. Količinski je zasad teško reći koliko i gdje. Uz to će jak vjetar pojačavati osjećaj velike hladnoće – najavljuje isti izvor.

Pri tome bi posebno u gorju mogle postojati okolnosti da bude lokalnih snježnih mećava, koje bi potpuno blokirale neka područja.

Izvor: doznajemo.com