Press "Enter" to skip to content

POTRESAN PRVI DAN U ŠKOLI JEDNOG DJEČAKA S AUTIZMOM: ‘NIJE HTIO DA NAS PUSTI, NIJE HTIO DA SJEDNE ZA STO, NIJE SE NASMIJAO’

“Biće to u redu za nekoliko dana. Prilagodiće se on”, uvjerena je Mila.

Za razliku od većine drugih roditelja Mili nije važan uspjeh, važno joj je da se Sever koliko-toliko osamostali.

“Da sam krene u toalet, da se sam obuva. Da se sam skine i obuče. Bitnije mi je da ga osamostali. Više mi nije čak ni bitno da progovori, ima toliko drugačijih načina komunikacije”, objašnjava Mila.

“Sever je neverbalan, nosi pelene i nesposoban je za samostalan život. Nema nikakav strah, pa smo morali da stavimo prepreke na prozore i balkonska vrata. Dešavalo se da stigne i do krova zgade. Dešavalo se i da visi sa sprata. Par puta je upalio kuhinju. Pod stalnim smo stresom i neko mora 24 sata da bude uz njega”, objašnjava Mila kako izgleda život s hiperaktivnim i neustrašivim sedmogodišnjakom.

Zato je uputila važan apel novoj Vladi Srbije čije formiranje uskoro očekujemo.

“Ja molim, MOLIM, Vladu Republike Srbije, Autonomne Pokrajine Vojvodine, da stave jednom i “nas” na dnevni red. Da se usvoji Zakon roditelj njegovatelj, da se dodijele asistenti, da možemo bez doplate da dobijemo ličnog pratioca”, zavapila je u izjavi za Nova.rs Mila Kaić.

“Nama je jako teško da nađemo posao. Rijetko ko hoće da zaposli osobu, a da nije siguran koliko na nju može da računa. Nama danas može da bude miran dan, a već sutradan da završimo u bolnici. Posebno je teško roditeljima u ruralnoj sredini”, objašnjava Mila sve razloge zbog kojih bi trebalo usvojiti Zakon o roditelju njegovatelju.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *