Press "Enter" to skip to content

POTRESNA FOTOGRAFIJA IZ SARAJEVA OBIŠLA CIJELI SVIJET: PRINCEZA DIANA SRELA UPLAKANU MAJKU PORED GROBA SVOG SINA

Samo nekoliko sedmica prije smrti, princeza Diana koja je ostavila veliki pečat na čovječanstvo, posjetila je Sarajevo 9. avgusta 1997. godine.

Brojni građani se i danas sjećaju princezinog posjeta koji je trajao tri dana, te je bio u sklopu humanitarnih misija. Također, ovaj posjet bio je posljednji u ovim misijama. Potresne fotografije snimljene u našoj zemlji obišle su svijet, te su među posljednjima na kojima je princeza fotografirana prije tragične smrti 31. avgusta kada je izgubila život u saobraćajnoj nesreći u Parizu.

Princezu je u Sarajevu dočekao Ken Rutherfod, britanski profesor, jedan od osnivača organizacije Landmine Survivors Network (LSN) i aktivist Jerry White. Princeza Diana se tokom posjete BiH nije željela susretati s političarima, ona je svoju posjetu opisala kao “potpuno privatnu”. Željela je posjetiti domove žrtava mina i sresti se s lokalnim udruženjima invalida i specijalista za rehabilitaciju.

Mnogi su bili sretni zbog posjete i cilja princeze Diane na ukazivanje na veliki problem, posebno u zemlji za koju se tada procjenjivalo da ima oko milion zaostalih mina iz rata.

Drugog dana njena posjeta princeza je pripremila iznenađenje – rođendanski poklon za čovjeka koji je nastradao od mine. Muhamed Šoljankić izgubio je stopalo 1994. godine i princeza Diana je u okviru svoje posjete njemu poklonila protetičko stopalo koje nije mogao sam nabaviti.

Posljednjeg dana posjeta princeza je obišla groblje u Sarajevu, a White je za Entertainment Weekly kazao da ga fotografija princeze Diane na groblju u Sarajevu i dalje proganja. Prisjećajući se vremena koje su u Sarajevo proveli zajedno, on je dodao da je Diana hodala polako među grobovima, dok nije naišla na uplakanu majku koja je stajala kraj groba svog sina.

Diana nije govorila bosanski, a majka nije znala engleski. Samo su se zagrlile. Tako intimne, tako prisne, tako emotivne, od majke majci – naveo je.
Tokom tri dana princeza je posjetila i razgovarala sa žrtvama nagaznih mina u Tuzli, Zenici, Gračanici i Sarajevu te je željela još jednom svijetu pokazati koliko su veliki problem za našu zemlju mine zaostale iz rata.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *