Press "Enter" to skip to content

POTRESNA ISPOVIJEST BRATA STRADALOG RUDARA: PRIJE 40 DANA DOBIO JE SINA…

Jutros me je pozvala jedna komšinica Iz Soko Banje i rekla da je bila neka nesreća, ali da nije vidjela šta i kako. Bilo je prvo da li je treća ili prva smjena… Moj brat je radio u trećoj. Onda nam je jedan komšija koji radi u rudniku javio da grupa radnika u kojoj je bio moj brat nije izašla iz rudnika.

Ovim riječima svoju ispovijest počinje Milan Stajić, brat Bojana Stajića, mladog rudara koji je nastradao u nesreći koja se dogodila jutros u rudniku “Soko”. Stajić je među osam rudara koji su se u jami ugušili od metana. U nesreći je povrijeđeno njihovih 20 kolega.
Bojan je prije svega 40 dana postao otac. Nedavno se oženio i, kako kaže njegov brat, taman mu je krenulo.

Otišao je sinoć u 9.15 časova na posao kao i svake večeri, u toj smjeni je radio pet godina. Nedavno se oženio i prije 40 dana je dobio sina. Kada je dobio sina uzeo je odmor, pa je častio drugove sa posla. Počeo je ponovo da radi prije tri, četiri dana. I kada se vratio na posao opet je sve častio. Sredio je i stan u potpunosti i sve je išlo nekom uzlaznom putanjom, a onda se desilo to što se desilo – priča on.

Za nesreću im je javila, kaže, poznanica iz Soko Banje.
– Jutros me je pozvala jedna komšinica Iz Soko Banje i rekla da je bila neka nesreća, ali da nije vidjela šta i kako. Bilo je prvo da li je treća ili prva smjena… Moj brat je radio u trećoj. Onda nam je jedan komšija koji radi u rudniku javio da grupa radnika u kojoj je bio moj brat nije izašla iz rudnika. Odmah smo posumnjali u ono najgore, ali smo se ponadali da su se nekako izvukli – dodaje on.
Potreseni mladić dodaje da još ne znaju šta se u rudniku tačno dogodilo.
Ne znamo šta se tačno desilo, oni su valjda bušili zemlju kada je naišao taj gas pod pritiskom koji ih je sve pobacao. Jedan komšija što je baš radio s njim je rekao da su svi popadali kao pokošeni nakon što je izleteo taj gas. I onda je počela borba za kiseonik. To su sekunde taj gas kad izleti. Tuga je velika, nije trebalo ovo da se desi – priča on.

-Mlad je dečko, samo što je dobio sina, ko se to nadao da će da bude tako. Sve je krenulo bilo kako treba. Iz uprave su nas obavijestili o tragediji i kakva će biti dalja procedura. On je mlađi od mene, nema ni godinu dana… Ko se ovo nadao.. Taman se sve sredilo, taman je sve krenulo na bolje… I majku smo izgubili prije 5,6 godina – dodaje on.
Prvi zvanični rezultati istrage saopšteni su danas i navodi se da u rudniku nije došlo do eksplozije već da su se rudari pogušili od metana. Navedeno je i da u jamama postoje kamere i da je nesreća snimljena, prenosi Blic.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *