Press "Enter" to skip to content

POZNAJEM UDOVICU KOJA IMA DJECU, DA LI DA OŽENIM NJU ILI NEKU DJEVICU?

Pitanje: Poznajem udovicu koja ima djecu i želim se oženiti. Pitam se trebam li oženiti nju ili djevicu koja prije nije bila u braku?

Odgovor: To ovisi o situaciji u kojoj se nalazi suprug; može biti da mu je prikladniji, i bolji, brak s udovicom.

Udovica može biti dama religioznog opredjeljenja i dobrog karaktera, tako da ne biste željeli dopustiti da vam “isklizne kroz prste” prilika da se oženite takvom ženom, a ne biste mogli pronaći djevicu s takvim religioznim opredjeljenjem i karakterom.

Ali općenito govoreći, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ohrabrivao je djevice na brak.

Postoji priča o Džabiru, radijallahu anhu, čiji je otac umro, ostavivši ga sa sestrama. U njegovom slučaju ne bi bilo prikladno da se oženi djevicom koja je bila mlada poput njih. Zato je želio oženiti ženu koja je ranije bila u braku, koja bi se mogla brinuti o njima i paziti na njih, a Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, odobrio je njegovu odluku.

Prenosi se da je Džabir ibn ‘Abd-Allah, radijallahu anhu, rekao: “Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, me je upitao: ‘Jesi li se oženio?’ Rekao sam: ‘Da. ‘ Rekao je, ‘Djevica ili prethodno udana žena?’ Rekao sam, ‘Prethodno udana žena.’ Rekao je, ‘Zašto ne mlada djevojka, s kojom bi se ti mogao igrati i ona bi se mogla igrati s tobom?’ rekao: ‘Imam sestre i htio sam oženiti ženu koja bi ih mogla skupiti i počešljati im kosu i brinuti se o njima.’ Rekao je: ‘Dosegnut ćeš, pa kad stigneš (kući), savjetujem ti da se družiš sa svojom ženom (da imaš pametnog sina).’”

(Prenosi al-Buhari, 1991; Muslim, 715)

Prema drugom hadisu kojeg prenosi Buhari (2257), “… kako bi ih mogla podučavati i disciplinirati.”

Prema drugom hadisu kojeg prenose Buhari (2805) i Muslim (715): “Rekao je: ‘Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao mi je, kada sam ga pitao za dozvolu (da učestvujem u džihadu), “Jeste li oženili djevicu ili ženu koja je bila u braku?” Rekao sam, “Prethodno udanu ženu.” Rekao je: “Zašto nisi oženio djevicu s kojom bi se mogao igrati i ona s tobom?” Rekao sam: “Allahov Poslaniče, moj otac je umro (ili je postao šehid/šehid), a ja imam mlade sestre, pa se nisam želio udati za nekoga poput njih ko ih nije mogao disciplinirati ili brinuti o njima, pa sam oženio prethodno udanu ženu koja se mogla brinuti o njima i disciplinirati ih.”’”

Prenosi se da je Džabir, radijallahu anhu, rekao: “Moj otac je umro, ostavivši sedam – ili devet – kćeri, a ja sam oženio ženu koja je bila u braku. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je upitao: “Jesi li se oženio, o Džabire?” Rekao sam: “Da.” Rekao je: “Djevica ili prethodno udata žena?” Rekao sam: ‘Prethodno udana žena.’ Rekao je, ‘Zašto ne mlada djevojka s kojom bi se mogao igrati i ona bi se mogla igrati s tobom, i ti bi se mogao smijati s njom i ona bi se mogla smijati s tobom?’ Rekao sam mu da ‘Abd- Allah je umro i iza sebe ostavio kćeri, a ja im nisam želio dovesti nekoga poput njih. Tako sam oženio ženu koja se mogla brinuti o njima i disciplinirati ih. Rekao je: ‘Neka te Allah blagoslovi’ ili slične lijepe riječi.” (El-Buhari, 5052)

Šejh Mustafa al-Ruhaybani je rekao:

“Sunnet je da onaj ko se želi oženiti, oženi djevicom, jer je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao Džabiru: ‘Zašto ne djevicu s kojom bi se ti mogao igrati i ona bi se mogla igrati s tobom. ?’  – osim ako postoji razlog zbog kojeg je bolje oženiti ženu koja je bila u braku, u tom slučaju on treba izabrati takvu ženu umjesto djevice, kako bi služio tom interesu.” (Mataalib Uli al-Nuha) , 5/9, 10)

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Šejh Muhammed Salih Al-Munajjid

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *