Praljak je imao Karadžićevu ludost: U logoru Dretelj uplašeni muslimanski zatvorenici su pili svoj urin

Vulliamy je svjedočio u deset procesa pred Haškim tribunalom, a bio je svjedok i na suđenju Praljku, koji je u srijedu, nakon izricanja presude, u sudnici popio otrov i umro.

Novinar britanskog Guardiana Ed Vulliamy objavio je tekst pod nazivom “Dan kada sam se lice u lice našao sa generalom Slobodanom Praljkom u Haagu”.

Vulliamy je svjedočio u deset procesa pred Haškim tribunalom, a bio je svjedok i na suđenju Praljku, koji je u srijedu, nakon izricanja presude, u sudnici popio otrov i umro.

Vulliamy je bio svjedok i na suđenjima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, a osim toga, bio je jedan od trojice novinara koji su uz dozvolu Praljka 1993. godine ušli u logor Dretelj kod Čapljine u kojem su muslimani maltretirani i ubijani.

Svjedok na suđenju

Kako navodi, svu pažnju javnosti proteklih dana privukla je presuda Ratku Mladiću, pa su mnogi zaboravili da se u Bosni vodio još jedan rat u kojem su bosanski Hrvati pokušali da stvore sopstvenu “etnički čistu” teritoriju.

On ističe da je došao do informacije da uslovi u kojima su hrvatske snage držale muslimane nisu bili u skladu sa Ženevskom konvencijom, ali da je novinarima više puta zabranjivan ulaz u logor Dretelj.

“Onda je general Praljak iz samo njemu poznatih razloga, potpisao naređenje da se novinari ipak puste. Kad smo došli do bivše baze JNA i pokazali Praljkovu dozvolu, upravnik logora je bio zgranut, ali je ispoštovao naređenje i pustio nas unutra. U jednom skladištu vidjeli smo stotine uplašenih ljudi koji su sjedili i čučali. Neki su iza zatvorenih vrata bili 72 sata, a stražari su ih ostavili da se guše u vrućini i smradu. Pili su vlastiti urin. Potom smo otišli prema dva hangara koja su bila ukopana u brdo. Vrata su bila otvorena, ali unutra je bilo mračno”, piše Vulliamy, prenosi “B92“.

Kako je naveo, zatvorenici su bili poput kostura, a imali su i problema sa kožom.

“Ispričali su nam da su vrata bila često zaključana, kao i kako su jedne noći pijani stražari zapucali kroz njih, pri čemu je nekoliko zatvorenika bilo ubijeno i ranjeno. Vidjeli smo rupe od metaka u vratima i udubine na zidu tunela. Zatvorenici su bili muslimani, a mnogi od njih su se borili u sklopu HVO-a pod Praljkovom komandom protiv zajedničkog srpskog neprijatelja. Sada su bili u zatočeništvu svojih bivših saboraca”, naveo je Vulliamy.

Novinar Guardiana ističe da je bio svjedok sveobuhvatnom i zastrašujućem masakru u Istočnom Mostaru, koji je bio pod zaštitom Praljkove vojske. Osim toga, naveo je i da ga je Praljak ispitivao kao svjedoka pred Haškim tribunalom 2006. godine.

Kako navodi, “poput vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića, Praljak se sam branio, vrlo rječito, te je odbio advokata – dijelio je Karadžićevu avanturističku ludost, koja bi se mogla smatrati ekscentričnom da nije bilo toliko smrtonosna”.

“Trinaest godina kasnije, Praljak nije htio da čuje za to (šta se dešavalo u logoru). Želio je da razgovara o tome da etničke skupine imaju ‘pravo suvereniteta’ i pitao me: ‘Da li je pravo na obranu i slobodu obveza i pravo suverenog naroda?. Nije mu para izlazila iz ušiju, ali osjećalo se kao da je tako.

Sudija Antoneti je intervenisao: ‘Gospodine Praljak, možete li, molim Vas, postavljati pitanja na koja svjedok može da odgovori?’ U tom stilu smo neko vrijeme razgovarali.

Praljak je fokusirao svoj pogled na mene i upitao: ‘Jeste li istraživački novinar ili politički novinar?’

Rekao sam mu da tokom izvještavanja iz rata ‘morate, smatram, znati barem malo o političkoj situaciji. Vrtjeli smo se u krug sve vrijeme.

‘Gospodine Praljak, sudije s moje lijeve i desne strane smatraju da postavljate pitanja koja nisu direktno vezana uz stvari koje ovdje nastojimo ustanoviti’, rekao je sudija.

Predstava

Nakon što je optuženi neko vrijeme pričao o drugom logoru, Gabeli, vrijeme je isteklo i Praljak je insistirao da ‘iako sam imao puno više pitanja za vas, zaustaviću se ovdje. Hvala Vam što ste odgovorili na pitanja’. U zapisu suda stoji da je svjedok rekao: ‘Hvala Vam, generale. I to je bilo to”.

Vulliamy kaže nakon svega da je Slobodan Praljak samoubistvom pred Haškim tribunalom napravio predstavu, ali da mu nije jasno šta je tim htio da postigne.

“Ja se i dalje držim priče da je on ratni zločinac”, naveo je novinar Guardiana, prenosi B92.

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara