Prate poteze SAD: Najmanje pet članica EU uvodi sankcije Miloradu Dodiku?

Vlade najmanje pet evropskih zemalja pomno prate situaciju i mogle bi se pridružiti SAD-u uvodeći sankcije protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika, ako do njih i zvanično dođe, tvrdi Mondo.

Iako informacija o tome da su SAD uvele sankcije predsjedniku Republike Srpske koje podrazumijevaju zabranu putovanja u SAD i zamrzavanje imovine na teritoriji te države, još nije službeno potvrđena, Mondo saznaje da će, ako do uvođenja sankcija dođe, putem Amerikanaca krenuti i neke evropske zemlje, među kojima je i Njemačka.

“Ambasadori pet evropskih zemalja, uključujući i Njemačku dobili su instrukcije da će njihove države u ovakvim stvarima pratiti Amerikance. Nešto slično je rečeno i ambasadoru EU u BiH Larsu Gunaru Vigemarku. To još uvijek ne mora ništa da znači, jer u ovakvim slučajevima se odlučuje različito, u zavisnosti od toga koja osoba je na udaru, ali nije nerealna mogućnost da Miloradu Dodiku bude zabranjeno putovanje i blokirana imovina i u još nekim zemljama mimo SAD-a. To bi već bio ozbiljan udarac”, tvrde naši diplomatski izvori.

I sam Dodik danas nije mogao da potvrdi da li su protiv njega uvedene sankcije, ali je izjavio da ih očekuje.

Inače, moguće sankcije protiv Dodika još prije nekoliko dana najavio je pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Hojt Ji. On je za Glas Amerike rekao da će Vašington, kao garant Dejtonskog sporazuma, pomoći institucijama BiH da “pozovu na odgovornost i onemoguće individue, političare koji štete BiH”.

Podsjetio je da se i u obraćanju kandidata za američkog novog državnog sekretara, ReksaTilersona, čulo da Sjedinjene Države “smatraju da je izuzetno važno sve naše partnere, prijateljske države, držati odgovornima u pogledu onog što su prihvatili kao obaveze, što su obećali”.

“Lideri Bosne i Hercegovine su svojevremeno potpisali Dejtonski sporazum, i dužni su poštovati Ustav BiH, i sve zakone zemlje. Zato, svako u BiH ko želi, ili pokušava izbjeći poštivanje dejtonskog Ustava i zakona, mora odgovarati za to. Smatramo da lideri u BiH koji odvraćaju pažnju sa ovih reformi, koji pokušavaju promijeniti kurs kretanja zemlje, umjesto da doprinose sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu zemlje, lideri koji nastoje unijeti podjele, nastoje namjerno stvoriti probleme i prepreke procesima integracija BiH, bilo sa inostranstvom, ili unutar BiH, među entitetima – dakle, ti lideri, mi smatramo, djeluju direktno protiv volje naroda, i protiv i napora želja međunarodne zajednice da zemlja uspije”, rekao je Hojt Ji, prenosi Mondo.

 

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara