Press "Enter" to skip to content

Prave napasti: Riješite se mrava, krpelja i bubašvaba u kući bez hemije

Niko ne želi svoj dom da dijeli sa insektima, ali hemijski insekticidi su često veoma toksični i štetni za upotrebu bilo gde u blizini prostora gdje živite, porodice i kućnih ljubimaca.

Zato je bolje koristiti prirodne preparate, kada je to moguće.

Predstavljamo vam jednostavne, prirodne, sigurne i efikasne trikove kako da se riješite najčešćih kućnih insekata.

Bubašvabe

Ne samo da su odvratne kada ih ugledate kako trčaraju po kući, već mogu da prenesu i ozbiljne bolesti. Protiv bubašvaba postoji sijest hemijskih preparata u prodavnicama, ali su oni obično vrlo toksični. Umjesto njih možete probati ovaj trik.

Oljuštite jedan luk i dodajte jednu kašiku sode bikarbone, pa ovu smjesu stavite u uglove po prostorijama. Ponavljate postupak na dnevnom nivou, a bubašvabe će vrlo brzo napustiti vaš prostor. Ovo je posebno dobro ako imate vikendicu, gdje ne boravite tako često, pa su bubašvabe imale vremena da se namnože.

Krpelji

Krpelji mogu da budu različitih veličina i boja. Vrlo je važno da zaštitite sebe, svoju porodicu i kućne ljubimce, jer krpelji mogu da budu veoma štetni, a ponekad čak i smrtonosni. Ako ne želite da nanosite hemijske insecticide na svoju kožu ili na krzno svog ljubimca, pokušajte sa ovim prirodnim i veoma mirisnim preparatima.

Pomiješajte 20 kapi eteričnog ulja ruže, 10 kapi eterično ulja limunove trave, 5 kapi eteričnog ulja lavande, 5 kapi eteričnog ulja limuna i jednu kašiku alkohola. Ovo razrijedite u 100 ml sirćeta ili vode i sipajte u bocu sa raspršivačem. Dobro protresite i našpricajte odjeću prije svakog izlaska napolje.

Druga varijanta je da se koristi eterično ulje četinara. Naime, krpelji osjećaju miris četinara i ne podnose ga. Pomiješajte sa nekoliko kapi maslinovog ulja sa bilo kojim eteričnim uljem četinara. Namažite izložene dijelove tijela prije izlaska u prirodu ili baštu.

U trećoj opciji, umesto ulja četinara možete da koristite eterično ulje nane, bosiljka ili eukaliptusa. Bilo koje od ovih eteričnih ulja možete da nabavite u apoteci.

Izgleda da krpelji posebno vole pse, a u to su se uvjerili svi vlasnici nakon duže šetnje po parku. Najjednostavnije i najeftinije sredstvo protiv krpelja, koje možete da napravite za svog ljubimca, sadrži samo 2 sastojka: jabukovo sirće i vodu.

Jabukovo sirće smanjuje pH vrednost kože ljubimca i ona postaje nepodnošljiva za parazite. Na ovaj način možete da se riješite i buva.

Peparat pripremate tako što pomiješate jednu trećinu jabukovog sirćeta i dvije trećine vode. Ovako pripremljen rastvor utrljajte na ljubimca, samo vodite računa u predjelu glave, ušiju, očiju.

Ne koristite ga na mačkama ili ženkama pasa koje nose mlade.

Baštenski insekti

Lisne vaši, paukove grinje i ostali baštenski insekti mogu da nanesu veliku štetu vašoj bašti i sav vaš trud da uruše samo za nekoliko dana. Svakako su vam na raspolaganju mnogi hemijski insekticidi, ali njihovom upotrebom voće i povrće mogu da postanu nejestivi, ukoliko se ne isprati strogo pravilo o karenci.

Ukoliko želite prvo da probate prirodna sredstva, jedno od efikasnijih riješenja je ova smješa: pomiješajte ½ šoljice ljute papričice sa ½ šoljice belog ili crnog luka i izblendirajte dok ne dobijete pastu. Pomiješajte ovu pastu sa 500 ml tople vode. Ostavite rastvor da stoji 24 sata na toplom mjestu, procijedite i biljke naprskajte ovom tečnošću.

Pauci

Pauci su često veoma korisni u kući, prvenstveno jer se hrane drugim insektima. Međutim, ako se namnože, paukove mreže po kući i nisu baš najprijatnija slika. Ovi prirodni repelenti neće ubiti pauke, ali će ih držati dalje od vašeg životnog prostora, jer pauci ne vole jake mirise.

Osim što ćete ih otjerati, osvježit ćete kuću predivnim mirisima.

Pomiješajte 200 ml vode i ¼ kašike tečnog deterdženta, pa dodajte 5-10 kapi eteričnog ulja peperminta. Dobro protresite i prskajte zahvaćena područja jednom nedjeljno, dok svi pauci ne pobjegnu. Možete upotrijebiti i eterično ulje eukaliptusa, lavande ili čajevca.

Mravi

Mravi mogu da budu jako iritantni, pogotovo kada se pojave iznenada u nevjerovatno velikom broju. Ukoliko mravi putuju po vašoj kuhinji ili ostavi, postoji način da im ove prostore učinite manje atraktivnim.

Mravi mrze prašak za pecivo i mrze miris cimeta. Jedno ili drugo možete da pospete po mjestu odakle mislite da ulaze i po stazi gdje se kreću. Videjet ćete da će vrlo brzo da nestanu.

Grinje

Grinje su toliko sitne da ih ne možete vidjeti golim okom, ali nažalost, to ne znači da nisu prisutne. Žive u kućnoj prašini, više vole toplija mjesta i njihova omiljena hrana su mrtve ćelije kože. Najomiljenije mjesto: naši kreveti.

Iako grinje ne grizu, mnogi stručnjaci vjeruju da mogu da izazovu alergijske reakcije i iritaciju kože. Čak i ako niste alergični na njih, najverovatnije ne biste da dijelite kuću, a i krevet, sa ovim malim bubicama.

Prirodno sredstvo protiv grinja se priprema tako što u jednu kantu vode dodate 6 kašičica eteričnog ulja od eukaliptusa i 1,5 kašiku tečnog deterdženta za pranje veša. Namočite predmete koji se mogu prati, a zatim ih operete kao i obično. Za stvari koje ne mogu da se potope, jednostavno ih našpricajte ovim rastvorom i pustite da se osuše ili obrišite čistom krpom. Ako vam se ne sviđa miris ulja eukaliptusa, možete ga zamijeniti sa eteričnim uljem čajevca, koje je jednako efikasno.

Žižak

Ukoliko kutiju ili kesu sa brašnom, žitaricama ili pirinčom ostavite otvorenu, možda ćete naići na ove neželjene bubice. Žižak više voli žitarice i sjemenke, ali se može pojaviti i u brašnu. Sigurno ne biste željeli pesticide u blizini svoje hrane, a baciti hranu u ovim teškim vremenima je nešto što, također, želite da izbjegnete. Ovaj trik može da bude riješenje.

Žižak ne podnosi miris lovorog lišća i karanfilčića. Stavite par karanfilćića ili lovorovih listića na vrh hrane ili oko posuda i ovi insekti će da ih zaobilaziti u velikom luku, piše Agromedia.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *