Press "Enter" to skip to content

Predsjednik Palestine: Rusiji ste odmah uveli sankcije, a Izraelu niste

PALESTINSKI predsjednik Mahmud Abas upozorio je na dvostruka mjerila zapadnih zemalja koje su, pozivajući se na međunarodno pravo, brzo uvele sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, ali ne i Izraelu zbog njegovih zločina na palestinskom području. Abasova Palestinska uprava nije osudila nedavnu invaziju Rusije, članice Kvarteta za Bliski istok i zemlje koja službeno priznaje Palestinu kao državu, na Ukrajinu, za razliku od Sjedinjenih Država i većine europskih zemalja.

Takva suzdržanost je naljutila zapadne diplomate u Jeruzalemu i na palestinskim teritorijima. Tako su mnogi zapadni diplomatski izvori, koji su htjeli ostati anonimni, rekli za AFP da su zatražili od Palestinske uprave – koju najviše financira Europska unija – da osudi invaziju na Ukrajinu.
Kritizirao “zapadna dvostruka mjerila”
Na tiskovnoj konferenciji koju je održao u nedjelju zajedno s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom palestinski predsjednik, koji je u subotu proslavio 87. rođendan, kritizirao je “dvostruka mjerila” Zapada u vezi s Ukrajinom i s palestinskim teritorijima. Amnesty International, Human Rights Watch i izraelska nevladina organizacija B’Tselem optužuju Izrael da nad Palestincima provodi aparthejd.

“Sadašnji događaji u Europi jasno su pokazali da se primjenjuju dvostruka mjerila”, rekao je Abas. “Unatoč zločinima izraelske okupacije koji se mogu usporediti s etničkim čišćenjem i s rasnom diskriminacijom, a koje su priznale međunarodne organizacije za ljudska prava (…), ne nalazimo nikoga tko bi pozvao na odgovornost Izrael koji se ponaša kao država koja je iznad zakona.”

“Ono što se događa u Palestini ne može se tolerirati, međunarodno pravo se ne može gaziti i pitamo se hoće li se nadmoć izraelske okupacijske vlasti nad palestinskim narodom, ponižavanje njegova dostojanstva i njegovih legitimnih prava nastaviti a da se ništa ne učini kako bi se tomu stalo na kraj”, dodao je Abas na arapskom.
Index.hr

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *