Press "Enter" to skip to content

Predznak Sudnjeg dana: Približavanje (relativnost) vremena

Približavanje (relativnost) vremena (ili vremenskih perioda)

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je također nagovijestio da će doći predznak Sudnjeg dana u obliku približavanja (relativnosti) vremena, jedno drugim (ili vremenskih perioda).

Ebu Hurejre, radijallahu anhu, naime prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:

line quotes

Približavat će se vrijeme jedno drugom, i nestajat će nauke, i pojavit će se smutnje, i vladat će tvrdičluk,i umnožit će se el-heredž. A kada je upitan: Allahov Poslaniče, šta je el-heredž – odgovorio je: Ubijanje, ubijanje.

(Bilježe imami Buhari i Muslim)

Postoji nekoliko gledišta uleme u pogledu značenja “približavanja vremena’; evo neka od njih:

♦ Smanjenje bereketa u vremenu, tako da nama danas treba po nekoliko sati da završimo neki posao ili potrebu za koje je onima prije nas trebalo sat ili manje. Ibn Hadžer tako kaže: „Ovo se obistinilo u našem vremenu, zaista smo svjedoci kako vrijeme brzo prolazi, puno brže nego onima koji su živjeli prije nas1

♦ Približavanje ljudi jedni drugima usljed napretka sredstava koja ih zbližuju poput telefona i saobraćaja, kopnenog, morskog, vazdušnog itd

♦ Neki kažu da se to odnosi na stvarnu brzinu prolaska vremena, i to na vrijeme pri kraju dunjaluka, jer Allah, tebareke ve te’ala, produžuje vrijeme i skraćuje ga kako On hoće, i On obrće noć i dan. Ovome svjedoči vrijeme u kojem će doći Dedždžal, a koje će se mijenjati, te će biti dan kao godina, pa kao mjesec, pa sedmica, i kao što će trajati duže, tako će se i skraćivati. Ovo se naravno još nije desilo. Tako se od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Neće nastupiti Čas (sudnji) dok se ne primaknu vremena, pa bude godina poput mjeseca, a mjesec poput sedmice, a sedmica poput dana, a dan poput sata, a sat poput gorenja suhe glavnje.“2 Ovo znači da će sat vremena u tom dobu biti kratak poput kratkoće gorenja zapaljene palmine grane koja se brzo potpali i brzo izgori.

♦ Navedeno je također da približavanje vremena znači skraćivanje životne dobi.

Iz knjige Kraj svijeta
Autor: Muhammed el–Arifi
Priprema i naslov: Menhedž
Klikni ovdje za ostale predznake Sudnjeg dana iz istog izvora

Bilješke:

1 Pogledaj: Fethu-l-bari, dio 20., str. 66.
2 Bilježe Ahmed i Tirmizi, a prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu, i Enes, radijallahu anhu; hadis je vjerodostojan.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *