Press "Enter" to skip to content

Premijerka Srbije Ana Brnabić strahuje i za BiH?: “Na ivici smo rata na Kosovu, strah me je za region”

Premijerka Srbije jutros je na beogradskom aerodromu otvorila novu zračnu liniju između Beograda i Tianjina u Kini. Tom je prilikom komentirala i napetu situaciju na Kosovu.

– Danas imate ovakav dan, prekrasan dan, nešto na čemu smo radili više od dvije godine, uvođenje direktne linije našeg prijevoznika s Pekingom. I imate situaciju da vas neko u Prištini vrati ne u 19., nego u 18. stoljeće. Imamo investitore, radna mjesta, sve više mladih koji se vraćaju iz dijaspore, a stalno vas neko vraća u 18. stoljeće. I mislim da je sve što je Kurti radio opasnost ne samo za Srbe, nego za Albance, za cijelu Evropu i da je to politika 19. stoljeća. – rekla je Brnabić.

– Kurti nas je sve doveo na samu ivicu rata. Nije to uradio sam. Oni ne štite Srbe na Kosovu. Mi sada već svakodnevno vidimo kršenja Kumanovskog i Briselskog sporazuma. Zbog toga smo veoma blizu tome, Vučić će danas dati više informacija, da zatražimo povratak naših snaga na Kosovo. Nije samo u pitanju Kosovo, znate da je ovdje uvijek sve počinjalo na Kosovu. Ukoliko bude rata na Kosovu, strah me je kako će se to odraziti na region – dodala je.

Napetosti koje traju mjesecima došle do usijanja

Dovedeni smo na ivicu oružanog sukoba. Doveo nas je jedan neodgovoran pojedinac. Predsjednik Vučić je o tome govorio više od 10 puta. Taj čovjek, Kurti, svaki dan donosi određenu nestabilnost. Dovoljna je samo iskra. Ne mogu razumjeti ni NATO, ni KFOR, ni EULEX, jer na prostoru Kosova nemate vladavinu prava niti zajamčena osnovna ljudska prava – zaključila je premijerka Srbije Brnabić.

Ureda za Kosovo srbijanske vlade Petar Petković izjavio je u četvrtak navečer, u povodu ulaska dvjestotinjak kosovskih policajaca u sjeverni dio Kosovske Mitrovice, da će Srbija “razmotriti” povratak do 1000 pripadnika vojske i policije na Kosovo, sukladno Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a.

Kosovski mediji objavili su da je poslije 20 sati u četvrtak u sjeverni dio grada većinski naseljen Srbima ušlo između 200 i 300 policajaca u pratnji oklopnih vozila te da su se rasporedili na obodu grada, nakon čega je Petković zakazao vanrednu konferenciju za novinare u vladi Srbije.

Njegova je ocjena da kosovski premijer Albin Kurti slanjem policije “nastavlja s protupravnim i nasilnim akcijama” kojima je cilj “okupacija sjevera Kosova”, većinski naseljenog Srbima.

Napetosti na sjeveru traju već mjesecima, a nedavno su se intenzivirale u kampanji Prištine da uvede preregistraciju tablica za kosovske gradove izdanih u Srbiji na RKS tablice / Republika Kosovo, što lokalni Srbi uz potporu Beograda odbijaju pa su njihovi predstavnici u znak protesta napustili kosovske institucije.

Poslije niza pritisaka iz Bruxellesa i Washingtona postignuto je privremeno kompromisno rješenje, ali napetosti nisu prestale jer Priština želi uspostaviti sistem uprave na cijelom teritoriju Kosova, dok Beograd inzistira na poštivanju Briselskog sporazuma kojim se kosovska vlast, pod pokroviteljstvom EU, obavezala na formiranje Zajednice srbijanskih općina.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *