Press "Enter" to skip to content

PRIČA O ALADŽA DŽAMIJI: I kada je bila srušena, iz njenog pravca se razlijegao ezan koji je ježio četnike

Aladža džamija je izgrađena 1549. godine i slovila je za kulturno-histrijsku znamenitost izvanredne arhitektonske ljepote. Četnici su je srušili početkom 1992. godine, a njeni ostaci su nađeni na dvije lokacije. Jedna lokacija je bila 200 metara južno od željeznog mosta preko Drine. Bila je prekrivena debelim nanosima zemlje, šuta i otpada. Ispod otpada i ostataka nacionalnog spomenika nađena su tijela ubijenih Fočaka.

Druga lokacija je bila udaljena 500 metara od prve, a gdje su nađeni ostaci mihraba. Stručnjaci su konstatirali “zapanjujuću ljepotu i preciznost ulomaka” i dodali kako se “stječe dojam da se Aladža džamija samo dekomponirala, da se rastavila u one fragmente od kojih je i zidana”.

– Radi se o materijalu izuzetne čvrstoće i izuzetno obrađenog, koji je i pored toga što je srušen eksplozivom, i što je teškim mašinama prevezen na lokaciju, još sačuvao preciznost, ljepotu i izuzetnu vrijednost – napisali su stručnjaci.

Naime, kada je srušena Aladža džamija, ostala je priča da se i nakon toga, iz njenog pravca čuo ezan, kao da dolazi sa munare, a munare nema.

Aladža je srušena sa ogromnom mržnjom

– Ta priča o ezanu je sigurno tačna. Bilo je ljudi koji su posvjedočili da su poslije njenog rušenja još određen dio vremena čuli ezan koji je bio jak, jasan, lijep, čist. Pričalo je to i nekoliko Srba koji su živjeli u Foči. Srušena je tako što je u unutrašnjosti postavljen eksploziv, sa ogromnom mržnjom. Kada je to eksplodiralo čak su popucala stakla na robnoj kući koja je 200-300 metara zračne linije udaljena od džamije. Bilo je i negodovanja određenog broja Srba da se to ne radi, da je grijeh, ali ipak je učinjeno – ispričao nam je Ćemo.

U poređenju sa drugim bosanskim džamijama Aladža džamija je imala najljepše i najpravilnije zidanje u kamenu. Umješnost klesara očitovala se kod ove džamije u rezanju sedre za zidanje zidova džamije i kamena krečnjaka. Za zidanje munare, izradu stubova, portala, mihraba, minbera i mahfila, a naročito u klesanju kapitela stubova. Najljepši i najzanimljiviji ukrašeni kameni mobilijar u unutrašnjosti džamija u Bosni i Hercegovini imala je Aladža džamija. Više od arhitekture i dekorativne plastike Aladža džamiju je izdvajalo njeno zidno slikarstvo.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *