Press "Enter" to skip to content

PRIJE KISELJENJA KUPUSA, OBAVEZNO U BURE STAVITE OVO: DOBIĆETE NAJBOLJI REZULTAT IKAD, ZA TO DOMAĆICE NE ZNAJU

Kiseli kupus može da se spremi na različite načine.

Zimnicu pravimo od davnina i svaka domaćica ima svoje cake.

Smatra se da je kiseli kupus nastao u Kini prije više od 2.000 godina jer je tada fermentacija bila jedna od metoda kojom se hrana čuvala od propadanja.

Može ga se kupiti u svim trgovinama, ali ništa ne može nadmašiti kupus koji ste kiselili sami.

Kako se kiseli kupus kod kuće?

Prije kiseljenja kupusa potrebno je uzgojiti ili kupiti kvalitetne glavice kupusa. Pazite da su plosnate (ako ga kiselite za sarmu), čvrste, zdrave i teške oko 1,5 kilograma.

Šta vam sve treba:

  • 30 kg kupusa
  • kilogram soli
  • biber u zrnu
  • tri do četiri zrele dunje
  • lovorov list
  • duboka plastična posuda s poklopcem (kaca)
  • pamučna krpa velike gustoće
  • drvene letvice
  • veliki kamen

Postupak:

Prvo očistite glavice kupusa od vanjskih listova i operite ih. Zatim odvojite glavice koje ćete ostaviti za sarmu (obično se ostavlja 3-6). Izdubite ih u sredini kako biste skinuli korjen i tu udubinu napunite solju. Prvi red koji ide u posudu je naribani kupus.

Nakon što ste ga naribali i stavili na dno, posolite ga i popaprite po želji. Na vrh dodajte nekoliko komada dunje kako bi kupus bio žut i dva lovorova lista. Na njega slažete glavice (najčešće stanu tri) i ponavljate postupak dok ne potrošite sav kupus. Svaki sloj kupusa snažno pritisnite nečim teškim, najbolje drvenim predmetom.

Preko kupusa nalijte hladnu vodu tako da ga prekrije oko dva prsta. Na vrh stavite platnenu krpu i zataknite je uz rubove, na nju stavite drvene letvice i na njih teški kamen da se glavice i naribani kupus ne bi dizali. Posudu poklopite, a ako vam kamen viri van, posudu prekrijte starom krpom ili stolnjakom.

Nakon tri sedmice do mjesec dana, provjerite je li kupus kiseo – mora imati normalan miris, a rasol mora biti bistar.

Maknite kamen, letvicu i krpu i operite ih i po potrebi dodajte vodu da prekrijete kupus. Sve ponovno vratite i složite u posudu i pokrijte poklopcem. Kupus se najbolje kiseli na 12 do 18 °C, a posudu držite na prozračnom mjestu gdje nema prašine.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *