Press "Enter" to skip to content

Prijeti novi smrtnosni virus iz Azije: Ubija u roku od 24 sata skoro sve koji se zaraze?!

Nipah virus (NiV) je zoonotski virus, koji može preći sa životinje na čovjeka.

Infekcija izazvana virusom Nipah pokazuje da ima mnogo po ljude opasnijih i smrtonosnijih virusa od korone. Sličnosti sa COVID-19 postoje donekle – simptomi Nipah infekcije variraju od praktično neprimjetnih do gripe, kašlja, glavobolje, kratkoće daha i zbunjenosti. Stanje se može pogoršati u komu tokom svega dana ili dva. Komplikacije mogu uključivati ​​upalu mozga i napade nakon oporavka.

Nipah virus (NiV) je vrsta RNA virusa u rodu Henipavirusa. Virus normalno cirkuliše među specifičnim vrstama šišmiša, onima koji žive na voću. Može se proširiti između ljudi i od drugih životinja do ljudi. Za širenje je obično potreban direktan kontakt sa zaraženim izvorom. Dijagnoza se temelji na simptomima i potvrđuje se laboratorijskim testiranjem – piše “Doza Zdravlja“.

Zasad nema lijeka, odnosno vakcine/cjepiva, a prevencija je izbjegavanje kontakta sa šišmišima i bolesnim svinjama i ne pijenje sirovog palminog soka.

Prema statistikama, od petog mjeseca 2018. procjenjuje se da se dogodilo oko 700 ljudskih slučajeva virusa Nipah, a umrlo je 50 do 75 posto osoba koje su zaražene. U maju 2018. godine, izbijanje bolesti rezultiralo je sa 17 smrtnih slučajeva u indijskoj državi Kerala. Neki izvori tvrde da se smrtnost može popeti i do 90 posto!?

Bolest je prvi put identifikovana 1998. godine tokom epidemije u Maleziji, dok je virus izolovan 1999. godine. Ime je dobio po selu u Maleziji, Sungai Nipah – piše “DozaZdravlja.com”.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *