Press "Enter" to skip to content

Prijetnje Rusije nuklearnim oružjem: ‘Pošaljite naoružanje Ukrajini i slijedi globalna katastrofa’

Predsjednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin izjavio je da će isporuka ofanzivnog naoružanja sa Zapada u Kijev dovesti do globalne katastrofe i uzvratnih mjera Moskve uz upotrebu snažnijeg naoružanja.

“Isporuke ofanzivnog oružja kijevskom režimu dovest će do globalne katastrofe. U slučaju da Washington i zemlje NATO-a isporuče oružje koje će biti korišteno za napade na civilne gradove i pokušaju da zauzmu naše teritorije, kako prijete, uslijedit će odgovor još snažnijim oružjem”, napisao je Volodin na svom “Telegramu” kanalu.

On je istakao da članovi američkog Kongresa, poslanici njemačkog parlamenta, francuske Narodne skupštine i drugih evropskih parlamenata “treba da budu svjesni svoje odgovornosti prema čovječanstvu”.

“Svojim odlukama Washington i Brisel vode svijet u strašni rat, u potpuno drugačija neprijateljstva nego danas, kada se udari izvode isključivo na vojnu i ključnu infrastrukturu kijevskog režima. S obzirom na tehnološku superiornost ruskog naoružanja, strani političari koji donose takve odluke o snabdevanju Kijeva oružjem, treba da shvate da bi se to moglo završiti globalnom tragedijom koja će uništiti njihove zemlje”, rekao je Volodin.

Volodin je rekao da bi takva akcija Zapada mogla također da učini neodrživim argumente protiv korištenja oružja za masovno uništenje.

“Argumenti da nuklearne sile ranije nisu koristile oružje za masovno uništenje u lokalnim sukobima su neodrživi”, dodao je.

Naveo je da je to zato što se SAD i NATO nisu suočili sa situacijom u kojoj je postojala pretnja sigurnosti njihovim građanima i teritorijalnom integritetu njihovih zemalja”.

Novoimenovani njemački ministar odbrane Boris Pistorijus planira put u Ukrajinu u narednih mjesec dana, objavili su njemački mediji. O tenkovima leopard, Pistorijus je rekao: “Mi smo u veoma bliskom dijalogu o ovom pitanju sa našim međunarodnim partnerima, prije svega sa SAD-om.”

Ovo nije prvi put da najviši ruski političari prete nuklearnom eskalacijom. Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev se više puta pozivao na upotrebu nuklearnog oružja od izbijanja sukoba prije 11 mjeseci.

Radiosarajevo.ba

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *