PRIPAZITE SVOJE FACEBOOK PROFILE, AKO KRŠITE NEKO OD OVIH PRAVILA, MOGUĆE DA GA FACEBOOK UGASI

BANJALUKA – Trend gašenja sve više Facebook profila na ovoj popularnoj društvenoj mreži, koji je zabilježen i u našem regionu, vrlo lako mogao bi se preseliti u BiH ukoliko korisnici ne poštuju pooštrena pravila. Facebook u posljednje vrijeme posebno budno prati govor mržnje, prijetnje, kriminal i terorističke aktivnosti, krvave i golišave fotografije, zlostavljanje i tuče, te svim onim korisnicima koji to objavljuju profili će biti ubrzo ugašeni. Kako oni koji rade u ovoj kompaniji određuju da li je neko prekšio pravila, objašnjava nam stručnjak u oblasti informacionih tehnologija mr Nikša Lolić iz Banjaluke. “Veoma je teško govoriti o tome jer ni dan-danas uopšte nije poznato čak ni koje algoritme u svom radu koristi Facebook.

Oni u principu, što je provjerena informacija, za većinu zemalja imaju ljude u tehničkoj podršci koji govore lokalne jezike i koji po prijavljivanju problema imaju mogućnost da s velikom sigurnošću provjere da li je nešto stvarno prijetnja, govor mržnje i slično”, objašnjava Lolić. Kako kaže, što više puta nečiji Facebook profil bude gašen, produžavaće se i vrijeme koje korisnik neće moći da ga koristi sve do potpunog gašenja kao konačne mjere. “Kao i u svemu, postoji zloupotreba pa tako ljudi mogu da vas prijavljuju, recimo, jer im se ne sviđaju vaši politički stavovi i tada može doći do gašenja, ali ako pošaljete obrazloženje i dokaz da ste na meti prijava zbog svojih političkih stavova, tada niko neće da vam dira profil”, govori Lolić.

Kada je u pitanju lažno predstavljanje to jest nekorištenje ličnog imena na nalogu, što isto dovodi do gašenja profila, Lolić kaže da je to dozvoljeno najčešće u dva slučaja. To se toleriše ako se ne koristi lično ime zbog problema u vezi sa seksualnom orijentacijom te kod političkih aktivista koji takođe mogu da se nađu u opasnosti. “Inače, prvo se radi skeniranje imena i upoređivanje s njihovom bazom, a onda i ručna provjera. Druga varijanta je kada dodaješ često ljude za prijatelje, ali te mahom svi odbijaju. I u tome slučaju se njima pali lampica. Tako je i s firmama”, priča Lolić. Prema posljednjim informacijama, od skoro 800 miliona Facebook profila njih oko 10 odsto je lažno.

nezavisne.com

 

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara