Press "Enter" to skip to content

PRIPREMATE SE ZA PRAZNIKE? DONOSIMO ŠTA VAM JE POTREBNO ZA ULAZAK U HRVATSKU I CRNU GORU: OPREZ, OVE STVARI NE SMIJETE PREKO GRANICE

Dolazi vrijeme prvomajskih praznika i godišnjih odmora. Neki će se, tako, već naredne sedmice zaputiti na more u Hrvatsku i Crnu Goru. U međuvremenu promijenila su se pravila koja su države uvodile uz pandemiju koronavirusa.

U nastavku vam donosimo pravila za prelazak granica sa Hrvatskom i Crnom Gorom vezana za mjere zaštite od koronavirusa, ali i koje proizvode i u kojoj količini možete unijeti u ove zemlje.

Hrvatska
Krenimo od Hrvatske. Ova zemlja je nedavno donijela odluku o ublažavanju covid mjera za prelazak preko graničnih prijelaza.
Covid mjere

Više nema zabrane ulaska u Republiku Hrvatsku, bez obzira iz kojih zemalja i zbog kojih razloga se dolazi.

“Državljani trećih zemalja koji će dolaziti u Hrvatsku moći će prelaziti granicu bez dokazivanja razloga zbog kojeg dolaze, odnosno bit će dovoljno da ispunjavaju epidemiološke uslove, da posjeduju COVID potvrdu, odnosno da imaju negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa – BAT, potvrdu ne stariju od 270 dana o primitku dvije doze vakcine koja se koristi u državama članicama EU (Pfizer, Moderna, AstaZeneca, Gamaleya, Sinopharm, Novavax). COVID potvrde o vakcinisanju booster dozom vrijede 365 dana “, naveli su obrazloženju.Također, može se ući i sa potvrdom o preboljenju COVID-19 i primitku jedne doze vakcine koja se koristi u državama članicama EU. Zatim pokazivanjem pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje liječničke potvrde o preboljenju; ili PCR testiranje ili brzo antigensko testiranje – BAT na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz obvezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od sedam (7) dana.

Hrana i piće

Kao članica Evropske unije, Hrvatska ne dozvoljava unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda na svoju teritoriju.

Dopušteno je unijeti: do 2 kilograma mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrane koja se koristi iz medicinskih razloga, hrane za kućne ljubimce, proizvoda životinjskog porijekla kao što su med i jaja.

Stavka koja je izazvala komentare na društvenim mrežama je da je u Hrvatsku, međutim, dopušteno unijeti i do dva kilograma puževa ili žabljih krakova.
Za ličnu upotrebu dopušteno je unijeti hljeb, kolače, tost, kekse i vafle, čokolade i slatkiše s manje od 50% prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja, koncentrata juhe i poboljšivača okusa.

Duhanski proizvodi i alkoholna pića

Za putnike koji iz BiH ulaze u Hrvatsku (EU) kada je riječ o duhanskim proizvodima mogu unijeti 40 cigareta, 20 cigarillosa, 10 cigara, 50 grama duhana za pušenje.

Dozvoljen je unos jednog litra alkohola i alkoholnih pića s udjelom alkohola većim od 22% ili do dva litra alkohola i alkoholnih pića s udjelom alkohola 22% vol. i manje. Vina se mogu unijeti četiri litre, 16 litara piva uz uslov da su putnici stariji od 17 godina.

Crna Gora
U nastavku donosimo šta je sve potrebno za ulazak u Crnu Goru.

Covid mjere

Crna Gora je donijela odluku da zbog poboljšanja epidemiološke situacije sa koronavirusom ublaži mjere, pa se tako ukida obavezno posjedovanje COVID potvrde za ulazak u Crnu Goru i to uz pridržavanje osnovnih epidemioloških mjera. Ove mjere važe do 13. maja 2022.

Putnik može da unese u Crnu Goru hranu za lične potrebe u količini koja ne prelazi:

1 kg, za sušeno voće, povrće, sušene gljive, sirovu kafu, kakao u zrnu, začine, čajeve;
1 l, za alkoholna pića u originalnoj ambalaži;
2 l, za ostala pića u originalnoj ambalaži;
5 l za flaširanu vodu u originalnoj ambalaži;
1 kg, za kompozitnu i ostalu hranu u originalnoj ambalaži, koja ne zahtijeva poseban temperaturni režim čuvanja.
Također, jedan putnik može da unese sa sobom proizvode za ishranu djece i dijetetsku hranu koja se koristi iz medicinskih razloga, pod uslovom da ti proizvodi ne zahtijevaju posebne uslove čuvanja, da su deklarisani, neoštećene ambalaže, osim u slučaju da se trenutno koriste.

Male količine bilja i biljnih proizvoda za ličnu potrošnju, mogu se unositi u Crnu Goru bez prethodnog pregleda i odobrenja fitosanitarne inspekcije, ako se koriste za neindustrijske ili nekomercijalne svrhe ili se koriste tokom putovanja, u količini koja ne prelazi:

5 kg, za svježe voće i povrće, osim krompira;
1 buket ili vijenac, za rezano cvijeće i djelove bilja;
Duhanski proizvodi

200 cigareta, ili
100 cigarilosa (cigare težine do 3 grama po komadu), ili
50 cigara, ili
250 grama duhana za pušenje, ili
srazmjerna kombinacija količina prethodno navedenih duhanskih proizvoda;
Alkohol ili alkoholna pića

1 litar alkohola i alkoholnih pića, sa stvarnom zapreminskom alkoholnom jačinom preko 22% vol ili nedenaturisani etil-alkohol alkoholne jačine 80% vol. ili jači; ili
2 litra alkohola ili alkoholnih pića, sa stvarnom zapreminskom alkoholnom jačinom koja ne prelazi 22%, ili
srazmjerna kombinacija količine prethodno navedenih pića;
4 litra nepjenušavog vina;
2 litra piva.
Gazirana voda

sa dodatkom šećera ili drugih sredstava za zaslađivanje ili aromatizaciju u ukupnoj količini do 2 litra.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *